Dostupni linkovi

Održan protest protiv fašizma u Novom Sadu


Protestna šetnja u Novom Sadu (19. april 2021)

U Novom Sadu je 19. aprila održan antifašistički skup, povodom nedavnog napada na radijskog voditelja Daška Milinovića u tom gradu.

Protestna povorka je od Trga slobode prošetala do spomenika žrtvama fašizma. Tokom šetnje moglo se čuti skandiranje"Smrt fašizmu" i "No pasaran".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić je u obraćanju na Keju žrtava fašizma rekao da građani već više od 30 godina gledaju kako kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata dobijaju na značaju.

"Mislim da je ovaj skup pokazao ne samo da Daško ima podršku u svom gradu, nego i da ima nas dosta koji možemo da kažemo 'ne' fašizmu i da stanemo na put tom zlu. Antifašizam je borba. On se ne svodi na saopštenja i poruke. On je svakodnevna akcija", rekao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, vlast je u slučaju napada na Daška Milinovića reagovala promptno, ali je dodao da je i ona delom odgovorna za taj napad.

"Ova vlast mora da zna da im i dalje ne verujemo, zato što oni generišu mržnju iz dana u dan", rekao je Bodrožić.

Okupljanje je počelo oko 18 sati na Trgu slobode, gde se prisutnima obratio Daško Milinović koji je rekao okupljenima da je dužnost svakog građanina da se suprotstavi siledžijama.

„Najbitnije je što ste se pojavili. Ovo znači da imamo ljude koji neće dozvoliti da grad pojede mrak, koji neće dozvoliti da komšije budu lovljeni i proganjani“, rekao je Milinović.

On je dodao da ono što se njemu dogodilo nije neočekivano.

„Za rešenje mog slučaja postojala je politička volja, ali šta je s onima koji su nevidljivi. Naša dužnost je da budemo solidarni sa njima“, rekao je Milinović.

Daško Milinović na antifašističkom protestu (19. april 2021)
Daško Milinović na antifašističkom protestu (19. april 2021)

Marija Srdić iz Antifašističke koalicije je poručila da ambijent straha, ucene i nasilja raste i eskalira, te da su na udaru profesionalni novinari i svi oni koji se zalažu za jednakost.

"Crvene linije su pređene odavno. Ne dozvolite da vas lažu i regrutuju. Niste patriote zato što udarate na one koji su drugačiji", rekla je Marija Srdić.

Posle govora kolona se uputila u protestnu šetnju do spomenika žrtvama fašizma na istoimenom novosadskom keju.

Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), na skupu su bili prisutni i opozicioni političari - predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i lokalni predstavnik Narodne stranke Borislav Novaković.

Pre početka skupa došlo je do manjeg incidenta kada je jedan nepoznati mladić sa kapuljačom na glavi pokušao da postavi desničarske poruke blizu improvizovane bine.

Ovaj skup organizovalo je više nevladinih organizacija, a na njega su pozvale i pojedine političke stranke.

Udaljeni ekstremni desničari

Kako javlja portal 021, na mestu na kojem se završio antifašistički suk se nešto pre 18 sati okupilo 30-ak pripadnika ekstremeno desničarske organizacije "Tradicionalisti", koji su zapalili sveće kod spomenika žrtvama Racije. Nešto kasnije policija ih je udaljila.

Oni su prethodnih dana na društvenim mrežama najavljivali da će odati počast „žrtvama srbomržnje i separatizma“.

Šta je iniciralo antifa skup?

Daško Milinović, novosadski novinar i radijski voditelj, napadnut je rano ujutro 16. aprila u Novom Sadu, nakon što su ga dvojica muškaraca prvo isprskali suzavcem, a nakon toga su ga udarali metalnom šipkom. Potom su napadači, koji su nosili kapuljače, pobegli sa lica mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je istog dana saopštilo da je jedan od napadača uhapšen, a da se za drugim intenzivno traga.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je 18. aprila da vodi postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad na Milinovića, među kojima su dvojica napadača i jedan osumnjičen za podstrekavanje.

Za podstrekavanje na nasilničko ponašanje osumnjičen je M.E. (31) iz Beograda koji je po navodima tužilaštva dvojici osumnjičenih – U.S. (25) i N.K. (24) iz Surčina – ponudio novac za napad na Milinovića, a oni se terete za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

"Osumnjičenima U.S. i N.K. stavlja se na teret da su 16. aprila u Novom Sadu u jutarnjim časovima prišli novinaru i voditelju Dašku Milinoviću, te ga je U.S. poprskao biber-sprejom u lice, dok mu je N.K. zadao tri udarca metalnom palicom u levu podlakticu, usled čega je Milinović lakše povređen", piše u saopštenju.

Nakon saslušanja, Osnovni sud u Novom Sadu osumnjičenom U.S. određen je pritvor zbog bojazni da bi ostankom na slobodi mogao da nastavi krivična dela, a M.E. i zbog mogućeg uticaja na svedoke i saizvršioce.

Radio Slobodna Evropa je od Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu zatražio pun identitet osumnjičenih za napad na radijskog voditelja, ali odgovor do sada nije stigao.

Ko je organizovao desničarsko okupljanje?

Organizator nije naveden, ali se na letku koji se deli na internetu vide simboli koje koristi desničarska organizacija „Tradicionalisti“.

Ta organizacija je 18. aprila na društvenoj mreži Telegram postavila fotografije plakata navodno izlepljenih po Novom Sadu, na kojima su prikazane granice Vojvodine u bojama srpske zastave, sa porukom „Autonomaši, ovo je Srbija“.

"Tradicionalisti" podržavaju ideje predsednika kvislinške Vlade u Srbiji u vreme Drugog svetskog rata Milana Nedića. Šira javnost je za njih saznala februara ove godine, kada su u Novom Sadu organizovali skup u znak protesta zbog skupa antifašista koji je održan nekoliko stotina metara dalje.

Tada se okupilo pedesetak pristalica ovog udruženja.

XS
SM
MD
LG