Dostupni linkovi

Uhapšen i osumnjičeni za podstrekivanje napada novinara iz Novog Sada


Novinar Daško Milinović

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu vodi se postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad na novosadskog novinara Daška Milinovića, među kojima su dvojica napadača i jedan osumnjičen za podstrekavanje, saopštilo je 18. aprila to tužilaštvo, a prenosi agencija Beta.

Za podstrekavanje na nasilničko ponašanje osumnjičen je M.E. (31) iz Beograda koji je po navodima tužilaštva dvojici osumnjičenih - U.S. (25) i N.K. (24) iz Surčina, ponudio novac za napad na novinara i voditelja, a oni se terete za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

"Osumnjičenima U.S. i N.K. stavlja se na teret da su 16. aprila u Novom Sadu u jutarnjim časovima prišli novinaru i voditelju Dašku Milinoviću, te ga je U.S. poprskao biber-sprejom u lice, dok mu je N.K. zadao tri udarca metalnom palicom u levu podlakticu, usled čega je Milinović lakše povređen", piše u saopštenju.

Nakon saslušanja, Osnovni sud u Novom Sadu osumnjičenom U.S. određen je pritvor zbog bojazni da bi ostankom na slobodi mogao da nastavi krivična dela, a M.E. i zbog mogućeg uticaja na svedoke i saizvršioce.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je nakon napada na novinara 16. aprila da je jedan napadač uhapšen, dok se za drugim, čiji je identitet poznat, intenzivno traga.

Milinović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tada izjavio da je očekivao brzu rekaciju policije jer je, kako je naveo, postojala politička volja.

"Ne sumnjam u njihove kapacitete i ti policajci su profesionalci koji znaju svoj posao. Kada im neko samo da odrešene ruke, oni obave šta treba", rekao je Milinović.

Napad na novosadskog novinara osudila su novinarska udruženja, premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i opozicione stranke u Srbiji.

XS
SM
MD
LG