Dostupni linkovi

Novinar posle napada za RSE: Solidarnost nam je jedino oružje


 Daško Milinović
Daško Milinović

Novinar Daško Milinović izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je očekivao brzu rekaciju policije nakon što su ga 16. aprila ujutru dvojica muškaraca u Novom Sadu u Vojvodini napala metalnom šipkom i suzavcem.

Milićević je rekao da ga je o hapšenju jednog od napadača obavestio načelnik novosadske policije.

"Bilo mi je jasno da postoji politička volja. Ne sumnjam u njihove kapacitete i ti policajci su profesionalci koji znaju svoj posao. Kada im neko samo da odrešene ruke, oni obave šta treba", rekao je Milinović.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili napad na novinara Daška Milinovića.

"Napad se desio u 6.45 ujutru, a već oko 13.09 uhapšen je prvi napadač. Za drugim napadačem, čiji je identitet takođe poznat, se intenzivno traga, kao i za organizatorima i naručiocima, o kojima takođe imamo saznanja", rekao je ministar Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ostaje posvećeno bezbednosti svakog građanina.

"Novinari zaslužuju posebnu pažnju naše zemlje i mi i na ovaj način pokazujemo koliko nam je važno da svako u našoj zemlji bude siguran i bezbedan, a da novinari mogu nesmetano da rade svoj posao. Nikakve siledžije u tome ih neće sprečiti“, poručio je Vulin.

Milinović je za RSE ocenio da je brzo hapšenje napadača rezultat reakcije i osude napada u javnosti i dodao da je "solidarnost u ovakvim situacijama naše jedino pouzdano oružje".

"Ja sam na neki način životom u ovoj zemlji i bavljenjem čime se bavim već navikao i smatram to rizicima, i posla, i života ovde. Ali želim ovo što se desilo meni da iskoristim da kažem da postoji gomila ljudi u ovoj zemlji koji nemaju nikakvu zaštitu", rekao je Milinović.

On je dodao da su Romi, homoseksualci, migranti i razne manjine stalno na meti napada i da oni neće dobiti "ovako brzu rekaciju i tretman, pa čak ni solidarnost".

"Voleo bih da se to promeni", rekao je Milinović.

Šta je poznato o napadu?

Daško Milinović, novosadski radijski voditelj, napadnut je u petak ujutro 16. aprila u Novom Sadu. O napadu Milinović je obavestio javnost putem Tviter naloga svoje emisije “Daško i Mlađa”.

”Dobro sam. Fašisti su smotani i glupi. Dobio sam suzavac u oči i tri udarca štanglom u ruku. Pobegli su onda... Hvala na brizi. Smrt fašizmu!”, napisao je Milinović na Tviteru.

Kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje, napad na Milinovića se dogodio rano ujutro u petak, nakon što su dvojica muškaraca na njega prvo bacili dva suzavca, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Potom su napadači, koji su nosili kapuljače, pobegli sa lica mesta.

Milinoviću je u novosadskom Urgentnom centru pružena i medicinska pomoć.

U Policijskoj upravi Novog Sada za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da je policija, nakon informacije iz Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine, uzela izjavu od Milinovića i da je on zadobio lakše telesne povrede.

Daško Milinović i Mladen Urdarević su radijski dvojac koji realizuje popularni internet radio podkast "Daško i Mlađa". Poznati su po oštrom kritičkom odnosu prema političkim elitama u Srbiji, uključujući i vladajuću, što se pre svega može čuti u njihovoj dnevnoj satiričnoj emisiji "Alarm".

Šta rekoste?: Liturgijski centar umesto SPENS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Osude novinarskih udruženja i opozicije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da hitno zahteva da se rasvetli slučaj ovog napada i da se privedu pravdi počinioci.

“Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost”, navelo je to esnafsko udruženje.

Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari.
Iz saopštenja Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)

NDNV navodi da je “ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije.”

Koalicija za slobodu medija, koju čini nekoliko novinarskih organizacija iz Srbije, pozvala je u saopštenju na prekid "sistemskih kampanja koje se vode kako u državnim institucijama tako i u tablodinim medijima", ocenjujući da su napadi "direktne posledice društvene atmosfere u kojoj profesionalni novinari, ali i oni koji misle drugačije targetirani kao neprijatelji zajednice".

Opozicione stranke Pokret slobodnih građana (PSG), Stranke slobode i pravde, Demokratska stranka i pokret "Jedan od pet miliona" su takođe osudili napad i u odvojenim saopštenjima zahtevali hapšenje počinilaca. Te stranke su takođe označile stranke na vlasti kao krivce za atmosferu u društvu.

"Danas se slobodno izražavanja mišljenja veoma skupo plaća, čak i zdravljem i životom. Zato treba svima da bude jasno da sloboda nema cenu i da sa režimom koji nas je doveo do ovog bednog stanja nema kompromisa", navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde, na čijem je čelu bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Napad na novinara su osudile i nevladine organizacije u Srbiji.

Premijerka Srbije: Malo je reći da osuđujem

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je napad na novinara Daška Milinovića u Novom Sadu "strašan i nedopustiv" i rekla da bi volela da napadači budu "najstrože kažnjeni".

"Malo je reći da osuđujem. Fizički napad je crvena granica, koja se u civilizovanom društvu ne sme preći", rekla je Brnabić, u obraćanju novinarima u Beogradu, posle sednice skupštinskog Odbora za Ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije
Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Gradonačelnik Novog Sada: Očekujem istragu

Napad je osudio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je na svom Facebook nalogu napisao da osuđuje svaki napad na novinare.

"Očekujem da se čim pre pokrene istraga povodom nasilja koje je jutros pretrpeo novosadski novinar Daško Milinović. Nasilnici moraju biti odmah pronađeni i kažnjeni. Nedopustiv je i sramotan ovaj napad na novinara, to ne sme da se dešava ni u Novom Sadu ni u Srbiji", poručio je Vučević.

Povodom napada na novinara se oglasilo i Ministarstvo informisanja, koje je pozvalo nadležne organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, taj, kao i sve druge napade na novinare, tretiraju kao prioritetne.

Komentar iz Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je objavila na društvenoj mreži Twitter da se napadi na novinare moraju ozbiljno shvatiti.

Koliko su novinari bezbedni u Srbiji?

Na listi internacionalne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières) “Indeks medijskih sloboda u svetu”, objavljenoj u aprilu 2020. godine, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država.

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u 2020. godini zabeleženo je 168 napada i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. od uspostavljanja te novinarske evidencije.

Evropski parlament usvojio je 25. marta izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu. U njemu se od vlasti u Srbiji traži da hitno preduzmu mere kojima bi se garantovala sloboda izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile i istrage u slučajevima napada.

U izveštaju se ukazuje i na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja i govora mržnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG