Viši sud dobio optužnicu zbog pripreme terorističkih napada

Crnogorska policija privodi pučiste, 16. oktobar 2016.

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv 14 osoba koje tereti za: pripremu terorističkih napada, pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, podstrekivanje i stvaranje kriminalne organizacije i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Ova krivična djela odnose se na događaje u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra kada je policija uhapsila više od 20 osumnjičenih za nasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori i likvidaciju tadašnjeg premijera.

U saopštenju Višeg suda u Podgorici se navodi, da je Specijalno državno tužilaštvo tom sudu dostavilo radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv ruskih državljana Eduarda Šišmakova, Vladimira Popova, lidera opozicionog Demokratskog fronta DF Andrije Mandića i Milana Kneževića kao i Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića.

Lica sa interpolove poternice: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov, Eduard Širokov


Na optužnici su i državljani Srbije, bivši general policije Srbije Bratislav Dikić, vođa Ravnogorskog pokreta u Srbiji Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Šišmakov, Popov, Dikić, Bogićević i Ristić optuženi su i za krivično djelo terorizam u pokušaju, a Eduard Šišmakov dodatno i za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Optužnicom je predloženo i produženje pritvora za Bratislava Dikića, Mihaila Čađenovića, Branke Milić, Srboljuba Đorđevića, Milana Dušića i Dragana Maksića, o čemu bi trebalo da bude odlučeno do kraja dana.

Predsjednik sudskog vijeća ima 15 dana da zakaže ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti dostavljene optužnice.

Kazne zatvora predviđene za organizatore terorističkog napada su od tri do 15 godina zatvora, a za članove organizacije od godinu do osam godina.

Podsjetimo, do sada je devet osoba, među kojima i Mirko Velimirović, potpisalo sporazum o priznanju krivice dok je Saša (Aleksandar) Sinđelić svjedok saradnik tužilaštva u ovom postupku.

Za Šišmakovim i Popovim Crna Gora raspisala je međunarodnu potjernicu.

DF-a da će morati da objasni umiješanost u pokušaj terorizma: Milo Đukanović


Državljane Srbije Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića Specijalni sud u Beogradu ranije je odbio da izruči Crnoj Gori.

Inače, optužnica je podignuta nekoliko dana pred istek šestomjesečnog zakonskog roka, koliko su neki od uhapšenih u zatvoru.

Nakon podizanja optužnice reagovali su iz Demokratskog fronta, gdje je organizovana konferencija za novinare.

Lider te opozicione grupacije i jedan od optuženih, Andrija Mandić kaže da ga ne iznenađuje optužnica Specijalnog državnog tužilaštva. Poručuje da će se on i Milan Knežević odazvati svakom sudskom pozivu:

„Što god dođe, mi smo mu naredni. Analiziraćemo onoga kome će biti dodijeljen naš slučaj. Nemamo dileme da je riječ o montiranom procesu. Uvremenu koje dolazi odazvaćemo na svaki sudski poziv, ali ćemo prvo sačekati da li će Viši sud potvrditi optužnicu koja se temelji na iskazima dvojice ljudi: jednog, koji je opovrgao svoj iskaz – Velimirovića; drugog, koji je počinio krivično djelo i koji je osuđen na 21 godinu robije u Hrvatskoj – Sinđelića.''

Ministar pravde Zoran Pažin nije želio da komentariše optužnicu Specijalnog tužilaštva, navodeći da je sada na potezu sud:

„Poštujući nezavisnost pravosuđa nijesam u prilici da komentarišem optužnicu. Odgovor na nju daće prije svega sud u postupku kontrole optužnice. Svaki komentar bi u ovom trenutku bio suvišan.“

Pažin je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Crne Gore ponovio da su od Rusije zatražili izručenje Ananija Nikića.

Andrija Mandić i Milan Knežević


Takođe, ponovio je da je od ruskih vlasti zatraženo da crnogorski tužioci prisustvuju saslušanju dvojice optuženih ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ali da još nijesu dobili odgovor.

Ranije je premijer Duško Marković kazao da vjeruje da će jasna optužnica i transparentan sudski proces veoma brzo staviti tačku na taj slučaj kao i da očekuje da će optužnica biti poruka akterima, inspiratorima i finansijerima tog pokušaja terorizmada više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države.

Uoči objavljivanja optužnice, bivši premijer i neprikosnoveni lider DPS Milo Đukanović poručio je čelnicima DF-a da će morati da objasne umiješanost u pokušaj terorizma:

”Oni treba da objasne od kuda njihove ruke u terorizmu protiv Crne Gore, od kuda njihove ruke u namjeri da se Crna Gora uruši, da se nasilno preuzme vlast i da se ubijaju ljudi. Na to moraju da odgovore gospoda iz DF-a. Sada je na djelu panični strah, i oni podižući razne magle pokušavaju da se zaklone i da se zaštite od svojih nepočinstava.”