Dostupni linkovi

Odbrana: Sinđelić nije doveo u vezu lidere DF sa „državnim udarom“ u Crnoj Gori


Iskaz koji je trajao preko 12 sati: Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici
Iskaz koji je trajao preko 12 sati: Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici

Skoro 12 časova Aleksandar Sinđelić je u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore davao iskaz o događajima koji se odnose na pripreme terorističkih akcija za nasilnu smjenu vlasti na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine. Kako su novinarima saopštili advokati, dijela okrivljenih u slučaju „državni udar“, koji su prisustvovali saslušanju, Sinđelić nikoga nije doveo u vezu sa pokušajem nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori.

Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik u tužilačkoj istrazi o pokušaju terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori, se između ostalog izjašnjavao o okolnostima, planovima, kontaktima i aktivnostima koje su trebalo da rezultiraju nasilnom smjenom vlasti u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora.

Prema verziji Specijalnog tužilaštva, grupa srpskih i crnogorskih državljana je planirala na dan parlamentarnih izbora izazivanje nasilja, upad i zauzimanje Skupštine Crne Gore, izazivanje terorističkih aktivnosti i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a što su organizovali i finansirali ruski državljani.

Iskaz koji, prema tvrdnjama odbrane, ne tereti okrivljene: Aleksandar Sinđelić
Iskaz koji, prema tvrdnjama odbrane, ne tereti okrivljene: Aleksandar Sinđelić


Maratonskom saslušanju Aleksandra Sinđelića prisustvovali su i branioci dijela okrivljenih u slučaju „državni udar“, koji su jednoglasno saopštili da Sinđelić ništa nije rekao što bi se moglo staviti na teret njihovim branjenicima.

Advokat Dražen Medojević, branilac Mihajla Čađenovića, aktiviste opozicionog Demokratskog fronta, ocijenio je Sinđelićevo svjedočenje kontradiktornim i loše odglumljenim.

Jedino što mogu da kažem je da je taj iskaz nelogičan, kontradiktoran i fantastičan. U njemu je svjedok saradnik sebi davao karakteristike koje mu objektivno ne pripadaju i za koje nema sposobnosti. Njegov iskaz je proizvod loše režije, lošeg scenarija i on ga je iznio kao loš glumac, a sa jednim jedinim ciljem - da kompromituje jednu političku organizaciju, Demokratski front, u čemu nije uspio“, rekao je advokat Medojević dodajući: „Sinđelićev iskaz nema dodirne tačke sa mojim klijentom (Čađenovićem) niti ugrožava njegov krivično pravni status. Iz Sinđelićevog iskaza nikako ne može doći u pitanje krivična odgovornost mog branjenika.“

Bratislav Dikić u trenutku privođenja
Bratislav Dikić u trenutku privođenja


Advokat Milan Petrović, branilac bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, koji je od 16. oktobra prošle godine u pritvoru i sumnjiči se za stvaranje kriminalne organizacije, rekao je da je Sinđelić saopštio u svom svjedočenju - da državljani Srbije koji su uhapšeni zbog pokušaja terorizma, nisu došli u Crnu Goru da nasilno ruše vlast: „Potvrdio je ono što smo mi od početka tvrdili - da ovi srpski državljani koji su došli u Crnu Goru, nisu imali nikakvu namjeru da ruše sistem ili nasilno mijenjaju vlast u Crnoj Gori. Oni su došli tu na protest. A da li je taj protest trebalo da bude miran ili protest sa nemirima to se nije moglo sačekati, niti vidjeti jer tog protesta nije ni bilo. Tako da je na kraju njihova tvrdnja koju su iznijeli u svojim odbranama potvrđena njegovim (Sinđelićevim) iskazom“.

Na pitanje da li je Sinđelić bilo koga dovodio u vezu sa sopstvenim aktivnostima, a koje se odnose na pokušaj i planiranje terorističkih akata u Crnoj Gori na dan izbora, te posebno da li je pominjao osobe iz crnogorskog političkog života, advokat Petrović je odgovorio odrečno.

On nije nikoga apostrofirao niti je naveo bilo kakva imena, ali je onako u globalu pričao i pokušavao da objašnjava da su tu različite pozadine svega onoga što se dešavalo u Crnoj Gori. Počev od uticaja inostranih faktora do nekih unutrašnjih faktora ali nije nabrajao nikoga osim lica iz Rusije o kojima svi znaju iz istrage“, rekao je advokat Petrović, dodajući da Sinđelić nije pominjao detaljno političku partiju (Demokratski front) već da je pominjao opoziciju u kontekstu nekoliko odgovora na pitanja.

Sinđelić je trebalo da govori o svojim ruskim vezama, odnosno osumnjičenim Eduardom Šišmakovim, koji ga je kako tvrdi tužilaštvo, angažovao i finansirao kupovinu oružja i okupljanje osoba iz Srbije za stvaranje nemira u Crnoj Gori. Zbog obaveze čuvanja službene tajne tokom istražnog postupka advokati nisu mogli da saopšte detalje iz svjedočenja Sinđelića. Sinđelić je, podsjetimo, najprije bio jedan od osumnjičenih za organizaciju terorističkih akata. To je u početku negirao, da bi nedugo zatim doputovao u Crnu Goru iz Srbije i od Specijalnog tužilaštva dobio status svjedoka saradnika.

Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije i lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nisu prisustvovali saslušanju Sinđelića.

U međuvremenu je Milan Knežević uputio zahtjev Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da otkloni, kako je rekao, nezakonito postupanje specijalnih tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića u postupku „državnog udara“.

Dok traje istraga o slučaju državni udar, aktivisti Demokratskog fronta su prije nekoliko dana održali perfomans ispred stambene zgrade u kojoj živi sudja Apelacionog suda Mušika Dujović i tom prilikom nosili transparent na kome je za sudiju Dujovića bila ispisana poruka da će pravda zakucati na njegova vrata. Povod za ovakvu reakciju mladih DF je što je Apelacioni sud odbio žalbu DF-a na rješenje Višeg suda o produženju pritvora članu DF Mihailu Čađenoviću, vozaču Andrije Mandića, koji je uhapšen pod sumnjom da je dio kriminalne organizacije.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je ovo okarakterisala prijetnjom sudiji i pozvala državne institucije da reaguju: „Do sada nismo imali nikakav vid pritisaka. Ovo sada je toliko agresivno, da smo mi zapanjeni. Ni u jednom demokratskom društvu nema da se na ovakav način ide na sudsku granu vlasti“.

Nisu prisustvovali saslušanju Sinđelića: Andrija Mandić i Milan Knežević
Nisu prisustvovali saslušanju Sinđelića: Andrija Mandić i Milan Knežević


A Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je saopštio da tužilaštvo provjerava da li u izjavama Andrije Mandića ima elemenata krivičnog djela. Mandić je, u otvorenom pismu prošle nedjelje, poručio glavnom Specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da će „platiti kad tad i da je pod kontrolom bivšeg premijera Đukanovića, pojedinih biznismena i obavještajnih službi“. Povod za pismo, koje je u dijelu crnogorskih medija ocjenjeno prijetnjom, je naredba Specijalnog tužilaštva o proširenju istrage protiv funkcionera DF-a Mandića i Kneževića.

Do sada je osumnjičeno 25 osoba za učešće u pokušaju sprovođenja terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, koji su motivisani političkim razlozima. Devet osoba je priznalo krivicu da su bili prema tužilačkoj kvalifikaciji, dio kriminalne organizacije i osuđeni su na minimalnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG