Dostupni linkovi

Da li je svjedok saradnik Sinđelić osuđivan za ubistvo?


Aleksandar Sinđelić
Aleksandar Sinđelić

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo, i pored upita RSE, nije se oglasilo povodom tvrdnji Demokratskog fronta (DF) da je svjedok saradnik u slučaju navodnog državnog udara, Aleksandar Sinđelić, osoba koja je u Hrvatskoj pravosnažno osuđena za ubistvo, na 21 godinu zatvora.

U saopštenju medijima, iz Specijalnog tužilaštva podsjećaju da je Glavni specijalni tužilac ranije o Saši Sinđeliću izjavio da se radi o vrlo sposobnoj osobi za izvršenje određenih zadataka, fanatiku koji je u kriminalnu organizaciju stupio ne zbog novca, već iz ubjeđenja, te da je njegov isključivi motiv bio da pomogne da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

U saopštenju se dalje navodi da postavljanje pitanja kredibiliteta S.S. kao svjedoka saradnika ima za cilj da se u javnosti stvori negativan stav prema validnosti krivičnog postupka koji je u toku i potvrđuje da organizatori kriminalne organizacije ulažu velike napore kako bi spriječili osudu njenih pripadnika. Jer, ovo pitanje bi trebalo da postave, ne Specijalnom državnom tužilaštvu, već sebi upravo oni koji ne biraju sredstva, metode ni izvršioce za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Zahtjev prema Tužilaštvu da makar objave generalije, datum i mjesto rođenja njihovog svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića, čime bi potvrdili ili demantovali navode iz DF-a da se radi o istoj osobi koja je u Hrvatskoj osuđena za ubistvo, do početka ove emisije ostao je bez odgovora.

Prema podacima DF-a iz teksta presude, Saša Sinđelić je sin Vladimira i Sabire rođene Alić, rođen 11. jula 1980 u Štajeru u Austriji. Završio je osnovnu školu i nije oženjen.

Tekst presude
Tekst presude


Funkcioneri te opozicione grupacije, čije lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića Specijalno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije, uoči održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra, juče su na konferenciji za novinare objavili dokument, presudu kojom tvrde da je ključni svjedok saradnik crnogorskog tužilaštva Saša Sinđelić, koji se, kako su naveli u javnosti predstavlja kao Aleksandar, u Hrvatskoj u februaru 2012. godine pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva iz 2002. godine koje je počinio na teritoriji te države.

Funkcioner DF-a a Slaven Radunović kaže da je Sinđelić na ovaj način diskvalifikovan kao svjedok saradnik u slučaju navodnog državnog udara iz oktobra prošle godine.

"Taj čovjek je samim ovim potpuno diskvalifikovan, naravno, i Zakonom o krivičnom postupku Crne Gore da može da bude svjedok saradnik. Pored toga, treba li uopšte da uvjeravam javnost da ne postoji niti jedan sud u svijetu koji bi prihvatio ovakvog ubicu za kredibilnog svjedoka na bazi čijeg iskaza se gradi sva ova farsa", riječi su Radunovića.

Slaven Radunović: Ne postoji sud koji bi prihvatio ovakvog ubicu za svjedoka
Slaven Radunović: Ne postoji sud koji bi prihvatio ovakvog ubicu za svjedoka


Pored ovog slučaja, Slaven Radunović je poručio da je u trenutku ubistva Sinđelić služio vojni rok u kasarni u Raškoj, koja je u to vrijeme pripadala Drugoj armiji Vojske Jugoslavije, čija je komanda bila u Podgorici i da mu je u vojnom sudu u Podgorici suđeno za dezerterstvo.

Radunović je pozvao novinare da provjere ko je tada bio sudija tog suda, evidentno aludirajući na sadašnjeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Milivoje Katnić, bilo da je bio sudija na tom procesu ili ne, i te kako je znao za taj slučaj jer nije bila tako česta pojava da neko dezertira i napravi ovakva krivična djela. Za takvo nešto Katnić je morao da ima saznanja, a ja sam siguran da mu je ovakav čovjek pao na pamet kao potencijalni saigrač u ovoj akciji protiv DF-a i građana Crne Gore", ističe Radunović.

Plan o stvaranju haosa

Aleksandar Sinđelić najprije je bio osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije koja je u oktobru prošle godine trebalo da izazove državni udar i navodno likvidira tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a onda postao svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva.

U dosadašnjem toku postupka, ključna tvrdnja Aleksandra Sinđelića kao zaštićenog svjedoka saradnika u slučaju je da ga je angažovao ruski državljanin Eduard Šišmakov, kako bi organizovao grupu od 500 ljudi koji bi u izbornom danu 16. oktobra prošle godine započeli nasilje u Crnoj Gori sa ciljem svrgavanja vlasti.

Šišmakov i drugi osumnjičeni ruski državljanin Vladimir Popov navodno su Sinđeliću iznijeli plan o stvaranju haosa, nestabilnosti i nemira u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora za šta je navodno uzeo 200.000 eura.

Vladimir Popov i Eduard Šišmakov
Vladimir Popov i Eduard Šišmakov


Iako je u početku iz Beograda izjavljivao da nema veze sa pokušajem puča u Crnoj Gori, na volšeban način stigao je u Crnu Goru i dobio status svjedoka saradnika.

Do sada je devet od 25 okrivljenih potpisalo Sporazum o priznanju krivice za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pri čemu su osuđeni na minimalnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

Niko od osumnjičenih još nije optužen, a rok do kojeg Specijalno tužilaštvo mora formirati optužnice je 16. april.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG