Transparent protiv EU u Novom Sadu pred otvaranje festivala Exit

Transparent sa porukom na Mostu duga, Novi Sad, 7. jul 2022.

Desetak nepoznatih muškaraca postavilo je 7. jula transparent na Most duga u Novom Sadu protiv Evropske unije (EU) gde se trenutno održava muzički festival Exit.

Na belom transparentu crvenim i plavim bojama napisana je poruka na engleskom jeziku: "EU idi kući - Srbija i Rusija je naša unija".

Transparent se jasno vidi sa svih prilaza festivalskom prostoru.

Ovaj natpis se pojavio nakon incidenta na istom tom mestu, kada su nepoznati počinioci u utorak iscrtali simbole ruske agresije na Ukrajinu.

Slovo "Z" pojavilo se na obližnjim zgradama, na stubovima oko Mosta duga, kao i na samom asfaltu. Gradske komunalne službe su te simbole prekrečili 6. jula.

podsetite se Šta znači slovo Z na ruskim vojnim vozilima u Ukrajini?

Srbija, koja pretenduje na članstvo u EU, retka je država u kojoj su bili organizovani skupovi podrške Rusiji. U organizaciji nekoliko takvih događaja bile su ekstremno desničarske organizacije.

Srbija je takođe i među državama koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN u kojima osuđuje invaziju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Na ovogodišnjem muzičkom festivalu Exit, trebalo je da nastupi i ukrajinski bend Kalush Orchestra, pobednici na ovogodišnjoj Evroviziji, ali su organizatori početkom jula saopštili da je koncert, zbog "nepredviđenih okolnosti" otkazan.