Dostupni linkovi

Šta znači slovo Z na ruskim vojnim vozilima u Ukrajini?


Pripadnici proruskih trupa u uniformama bez oznaka vide se na vrhu tenka sa slovom "Z" na bokovima u naselju Buhas (Bugas), koje kontrolišu ruski separatisti u oblasti Donjeck, Ukrajina, 1. mart 2022.
Pripadnici proruskih trupa u uniformama bez oznaka vide se na vrhu tenka sa slovom "Z" na bokovima u naselju Buhas (Bugas), koje kontrolišu ruski separatisti u oblasti Donjeck, Ukrajina, 1. mart 2022.

Deseci ruskih tenkova i drugih vojnih vozila koja ulaze u istočnu Ukrajinu imaju misterioznu bijelu oznaku "Z" na bokovima, što je izazvalo spekulacije na društvenim mrežama o tome šta bi simbol mogao značiti.

Videosnimci i fotografije vozila prikazuju slovo samo po sebi ili okruženo bijelim trouglom, kvadratom ili krugom. Drugi simboli – kao što je bijeli trougao sa dvije linije na obje strane, crveni trouglovi, bijeli krugovi, bijeli trouglovi i bijele kose crte – također su uočeni na nekim vozilima.

Zašto su ove oznake na vozilima ruske vojske?

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je invaziju svoje zemlje na Ukrajinu kao "specijalnu vojnu operaciju".

Ali, od početka, ovo nije bila ograničena vojna kampanja. Neki na operaciju referišu kao "Operacija Z", na osnovu upadljivog slova Z kojim su označeni ruski tenkovi i druga vojna vozila.

Simbol ili latinično slovo Z ispisano bijelom bojom prvi put je uočeno uoči invazije Rusije na Ukrajinu u blizini granice dvije zemlje.

Znak je primijećen na nizu vozila, ponekad i unutar trougla i kvadrata u blizni grada Belgoroda u Rusiji, koji se nalazi 32 kilometra od ukrajinske granice.

Jedan od brojnih simbola

Brojni drugi simboli su viđeni na vojnim vozilima na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Jedno od tumačenja je to da je ovo oznaka kuda su se vojne jedinice Rusije uputile neposredno prije raspoređivanja, tvrde vojni analitičari.

Zanimljivo, Z ne postoji u ruskom alfabetu, a izvor u Kijevu je rekao britanskom The Sunu da su simboli na vozilima vrlo važni tokom vojnih operacija.

The Sunov izvor iz Kijeva pojašnjava:

"Od vitalnog je značaja da se svaka napadačka sila može razlikovati, posebno iz zraka, gdje će ruske snage imati potpunu kontrolu. Ukrajinci imaju veoma slične tenkove i vozila i željet će da smanje rizik od neprijateljske vatre".

Osim simbola (slova) Z, i drugi znakovi su uočeni na mnogim tenkovima, oklopnim i drugim vojnim vozilima Rusije.

Trokut - sa dvije linije sa strana;

Krug - sa tačkom unutra;

Dva trokuta - jedan unutar drugog;

Dijamantski oblici;

Zajedničko im je da su uvijek nacrtani bijelom bojom.

U Podgorici skup podrške Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Sprečavanje 'prijateljske vatre'

Jedan simbol bi mogao označavati određeni cilj vozila, ali jedno je sigurno: Oznaka pomaže pri tome da se spriječi "prijateljska vatra".

Simboli poput ovih korišteni su u drugim sukobima kao što su ševroni za američke trupe u Iraku.

Sky News je u međuvremenu prebrojao najmanje deset različitih simbola, osim slova Z, koje koriste ruske vojne trupe koje su napravile invaziju na Ukrajinu.

Vjeruje se se da oznake vjerovatno imaju dvije svrhe:

- da identifikuju vozila kao ruska, kako ih druge ruske snage ne bi gađale u "prijateljskoj vatri";

- da označe napadne grupe i njihove ciljeve.

Michael Clarke, bivši direktor istraživačkog centra za odbranu Royal United Services Institute (RUSI), rekao je za Sky News da će simboli vjerovatno biti povezani s geografskom lokacijom gdje će jedinice biti raspoređene u borbi.

"Često će ovi simboli biti bazirani na lokaciji - oni će komunicirati kuda se jedinica kreće. Da samo označavaju vozila kao ruska, mogli biste koristiti samo jedan simbol."

Ovo je najveća i najkompleksnija vojna kampanja koju je pokrenula Moskva od invazije na Afganistan 1979.

Ukrajinci se opiru ruskoj invaziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG