Dostupni linkovi

Pobjednici Evrovizije prodali trofej kako bi pomogli vojsci Ukrajine 


Pobjednici takmičenja za pjesmu Evrovizije u Torinu, ukrajinski orkestar Kaluš
Pobjednici takmičenja za pjesmu Evrovizije u Torinu, ukrajinski orkestar Kaluš

Ukrajinski bend "Kaluš orkestar", koji je pobijedio na pjesmi Eurovizije ranije ovog mjeseca, prikupio je prodajom trofeja sa takmičenja 900.000 dolara za vojsku Ukrajine koja se bori protiv ruske invazije.

Grupa koja je pobijedila na Euroviziji sa pjesmom "Stefania" u nedelju je prodala kristalni mikrofon na Facebook aukciji koju je vodio ukrajinski TV voditelj Serhiy Prytula.

Prikupljena sredstva bit će iskorištena za kupovinu bespilotnog sistema PD-2 za oružane snage, koji uključuje tri aviona i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je Prytula tokom aukcije.

Prodaja trofeja se održavala u isto vrijeme kada je"Kaluš orkestar" učestvovao na humanitarnom koncertu u Berlinu.

Govoreći na koncertu član benda Oleh Psiuk apelirao je na ljude da se ne navikavaju na rat. "Mislim da bi trebao biti na naslovnicama stalno sve dok mir ne dođe", rekao je on.

Šestočlani, isključivo muški bend, dobio je specijalnu dozvolu da napusti zemlju kako bi predstavljao Ukrajinu i ukrajinsku kulturu na muzičkom takmičenju koje se održavalo u Torinu u Italiji.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja sada traje već četvrti mjesec, odnijela je hiljade života, gradovi su uništeni, a milioni Ukrajinaca pobjegli su iz zemlje u strahu od rata.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG