Dostupni linkovi

Uklanja se simbol ruske agresije na Ukrajinu sa novosadskih ulica uoči Exita


Slovo "Z" ispisano na nekoliko lokacija u gradu, Novi Sad, 6. jul, 2022.godine
Slovo "Z" ispisano na nekoliko lokacija u gradu, Novi Sad, 6. jul, 2022.godine

Komunalne službe Novog Sada uklanjaju slovo "Z", simbol ruske agresije na Ukrajinu, sa gradskih fasada u centru, uoči početka muzičkog festivala Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi, javio je novosadski portal 021.

Kako navodi portal, iz kabineta gradonačelnika Novog Sada im je odgovoreno da je izdat nalog da se slova uklone, nakon inspekcijskog nadzora u kojem je "na određenim lokacijama uočen veliki broj slova 'Z'".

"Kontrolnim nadzorom utvrđeno je da je nadležna služba postupila po nalogu. Komunalni inspektori će i u narednom periodu obavljati inspekcijski nadzor, kako bi se stanje na terenu privelo propisima", poručeno je iz kabineta gradonačelnika.

Organizatori Exita su za portal 021 naveli da se protive ispisivanju takvih simbola i da festival od svog osnivanja poziva na mir.

"Naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste", poručuju iz organizacije Exita.

Dodaju da će Exit i ove godine tokom festivala "jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke".

Gde je su se pojavili simboli ruske agresije?

Kako je ranije 6. jula javio reporter RSE, slovo "Z" je bilo ispisano na zgradama i Mostu duga, u samom centru Novog Sada.

Nepoznati počinioci su na glavnoj trasi prilaza festivalu iscrtali belom farbom stubove, trotoar, kao i obližnje zgrade. Slovo "Z" pojavilo se i na nasipu u blizini Mosta duga, i vidljivo je sa svih prilaza festivalskom prostoru.

Reporter RSE je, osim ispisanih simbola, video i nekoliko muškaraca koji se šetaju centralnim ulicama Novog Sada u zelenoj majici sa slovom "Z". Iste ove majice su nosili i učesnici proruskih protesta u Beogradu ali i drugim mestima u Srbiji.

Srbija, koja pretenduje na članstvo u EU, retka je država u kojoj su bili organizovani skupovi podrške Rusiji. U organizaciji nekoliko takvih događaja bile su ekstremno desničarske organizacije.

Srbija je takođe i među državama koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN u kojima osuđuje invaziju.

Reagovala opozicija

Na pojavu simbola ruske agresije u Novom Sadu, reagovao je opozicioni Pokret slobodnih građana, odakle su naveli da "Novi Sad ne treba da bude grad koji propagira rat".

"Zahtevamo od gradskih službi da hitno uklone simbole ruske agresije na Ukrajinu", stoji kratko u objavi na njihovom Tviter nalogu.

Pored nijih i opoziciona Stranka slobode i pravde je u saopštenju navela da "ovo nije poruka samo Novosađanima, nego i gostima i posetiocima festivala "Egzit".

"Odavno su fasade grada mete rata murala u gradu koji je Evropska prestonica kulture", naveli su oni i rekli da će, ukoliko se sporni simboli ne očiste, smatrati da gradske vlasti stoje iza njih.

Inače, na ovogodišnjem festivalu Exit, trebalo je da nastupi i ukrajinski bend Kalush Orchestra, pobednici na ovogodišnjoj Evroviziji, ali su organizatori početkom jula saopštili da je koncert, zbog "nepredviđenih okolnosti" otkazan.

U saopštenju se ne precizira zbog čega ih srpska publika neće videti, samo se dodaje da će ih ugostiti krajem avgusta u Crnoj Gori na Sea Dance festivalu koji organizuje Exit.

XS
SM
MD
LG