Politička kriza u Crnoj Gori: Može li poslanik u zatvor bez suđenja?

Poslanik Nebojša Medojević (u sredini) je u zatvoru gdje četvrti dan štrajkuje glađu, a Milan Knežević (desno) se nalazi u Skupštini od četvrtka jer mu takođe prijeti sprovođenje u zatvor

Opozicioni Demokratski front održao je u ponedjeljak uveče protestni skup ispred Skupštine Crne Gore kao podršku dvojici poslanika DF-a, uhapšenom Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću kome takođe prijeti dvomjesečni zatvor.

Par stotina pristalica Demokratskog fronta su nakratko blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, a lider saveza Andrija Mandić je najavio okupljanja svake večeri i blokiranje saobraćaja ispred Skupštine Crne Gore. Istovremeno je Viši sud u Podgorici objavio novo rješenje o stavljanju u zatvor na dva mjeseca poslanika Nebojše Medojevića, jer je odbio da svjedoči o svojim javnim tvrdnjama da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodno počinio ratni zločin na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest DF-a ispred Skupštine Crne Gore

Tužilačko sudska akcija hapšenja i zatvaranja poslanika opozicionog Demokratskog fronta, otvorila je niz pitanja u crnogorskim institucijama a posebno u Skupštini Crne Gore. Među njima su: da li poslanik može biti sproveden u zatvor bez prethodnog skidanja imuniteta, da li se hapšenjem atakuje na slobodu govora poslanika, može li poslanik biti uhapšen bez optužnice, može li policija uhapsiti poslanika u Skupštini bez dozvole šefa parlamenta, te kakve će posljedice izazvati hapšenje poslanika po politički život u Crnoj Gori?

Pročitajte i ovo: Brajović: Narušen dijalog vlasti i opozicije zbog slučaja Medojević

Sva ova pitanja su bila aktuelna i tokom Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država regiona koja se održava u Crnoj Gori.

Službenici policije ne treba da hapse unutar sjedišta Skupštine Crne Gore, a opozicioni Demokratski front će redukovati učešće u radu parlamenta, saopštio je poslanik Predrag Bulatović nakon kolegijuma Skupštine Crne Gore koji je održan povodom višednevne političke krize čiji je povod hapšenje poslanika Nebojše Medojevića i naloga, takođe, za hapšenje poslanika Milana Kneževića:

“Mi se borimo protiv prakse koju je inaugurisao Viši sud, Uprava policije zajedno sa Apelacionim sudom, da ne postoji imunitet za poslanika i da vlasnik imuniteta može da bude neki tužilac, neki sudija, a ne Skupština Crne Gore. Nepodjeljen je stav svih klubova poslanika da u ovu zgradu (Skupštine Crne Gore) ne treba da uđu jedinice za potraživanje Uprave policije, jer bi to značilo unižavanje ovog doma koji je nad svim domovima”.

Pročitajte i ovo: Apelacioni sud odbacio žalbu na odluku o pritvaranju Medojevića i Kneževića

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je nakon Kolegijuma rekao da je politički trenutak osjetljiv, te da očekuje sve grane vlasti svojim odlukama pokažu dodatnu pažnju i senzibilitet. Odgovarajući na pitanje može li poslanik biti uhapšen u zgradi Skupštine, Brajović je rekao:

“Postoji zaista razumjevanje poslanika da ne bi dobro bilo da neke institucije ili organi preduzimaju određene radnje. Ja sam zato rekao da svi treba da pokažemo veliku pažnju i osjetljivost prema ovom važnom i osjetljivom političkom trenutku. Svakom poslaniku se shodno zakonu mora obezbjediti puna zaštita u izražavanju stavova, da se omogući sloboda njegovog političkog djelovanja. S druge strane to nikako ne može značiti neodgovornost ljudi koji imaju poslanički mandat, da do kraja, grubo, paušalno, bez činjenica, se odnose prema drugim institucijama i pojedincima”.

Poslanik Nebojša Medojević je u zatvoru gdje četvrti dan štrajkuje glađu, a Milan Knežević se nalazi u Skupštini od četvrtka jer mu takođe prijeti sprovođenje u zatvor po nalogu Specijalnog tužilaštva i odlukom Apelacionog suda. Pravosudne institucije, kako je rečeno, žele da ih zatvorom primoraju da svjedoče u predmetima koji su pokrenuti zbog njihovih javnih izjava o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu. Fukcioneri Demokratskog fronta ne napuštaju Skupštinu Crne Gore i pozvali su svoje pristalice na proteste ispred parlamenta svake večeri.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF)

Hapšenje i odvođenje u zatvor na dva mjeseca, poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i mogućeg hapšenja poslanika Milana Kneževića po zahtjevu Specijalnog tužilaštva komentarisao je šef delegacije Evopske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav koji je izrazio zabrinutost i pozvao sve strane na uzdržanost.

"Bio sam u Parlamentu i čuo sam zabrinjavajuće poruke u vezi sa hapšenjem jednog od parlamentaraca. Evropska unija prati ono što se dešava. Pozvao bih sve strane da pokažu uzdržanost i da se ispoštuju relevantne zakonske procedure. Svi imamo ulogu u u približavanju Crne Gore EU i snosimo odgovornost u tom procesu", rekao je Orav.

Pročitajte i ovo: Brajović: Narušen dijalog vlasti i opozicije zbog slučaja Medojević

Tema hapšenja poslanika Demokratskog fronta otvorena je na početku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope koja se održava u Skupštini Crne Gore. Kako je saopštio predsjedavajući Konferencijom parlamentarnih odbora Slaven Radunović, aktuelna situacija u parlamentu koja je izazvana hapšenjem poslanika, suspenduje teško dogovoreni institucionalni dijalog između vlasti i većeg dijela opozicije, kao i rad veoma važne parlamentarne Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva:

“Ovakav potez nekoga iz državne administracije ili iz vlasti, zloupotrebe pravosudne i tužilačke funkcije dovode do suspenzije daljeg rada i te Radne grupe i čitavog procesa koji je Crna Gora željno očekivala.”

Govoreći o slučaju poslanika Medojevića i Kneževića član parlamentarnog odbora za evropske integracije Ranko Krivokapić je ocjenio da se radi o tipičnom primjeru kršenja parlamentarnih postulata od strane tužilačke i sudske vlast:

“Ja vas molim da ne štitite ni gospodina Medojevića ni mene, ni nikoga od nas nego da zaštitite slobodu govora parlamentaraca u Skupštini. Moramo o tome da odlučino u parlamentu, ne smijemo se plašiti ni sudstva ni tužilaštva”.

Pročitajte i ovo: Medojević u zatvoru, Knežević se skriva u parlamentu

I Neđeljko Rudović član Odbora za evropske integracije je izrazio solidarnost sa kolegama poslanicima čija je sloboda ograničena tužilačkom i sudskom odlukom:

“Ovo što se desilo u Crnoj Gori je, prema jednodušnoj ocjeni, brutalno gaženje Ustava Crne Gore. Ovdje je poslanik završio u zatvoru bez sudskog procesa”.

Za pravnika i političkog analitičara Borisa Raonića, odluka sudova o lišenju slobode dva poslanika opozicionog Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, sporna je iz više uglova i nije isključivo pravna. Raonić u izjavi za Radio Slobodna Evropa uočava kako je do nje došlo u trenutku kada je politička scena u Crnoj Gori počela da se konsoliduje vraćanjem dobrog dijela opozicije u skupštinske klupe i početkom dijaloga vlasti i opozicije o izbornim reformama a prema preporukama međunarodne zajednice.

“Tako da će ta vrsta odluke dodatno unijeti tenzije i podgrijati političku atmosferu u Crnoj Gori, u trenutku kada nam to uopšte nije potrebno. Ključno pitanje jeste koliko pravo mora biti vezano za pravdu. I koliko sudije i tužioci, odnosno svi oni koji sprovode pravo u Crnoj Gori, moraju prvo poštovati načelo pravde i pravednosti, čak i kada imamo ovako loše postavljenu pravnu normu kakva je na žalost u našem Zakonu o krivičnom postupku. Tako da mislim da naše sudije treba da se ugledaju na neke druge razvijene demokratske zemlje i moraju osluškivati trenutak u kome se nalazimo, moraju voditi računa o ambijentu u kome živimo i u kojima oni donose odluke", ocijenio je Raonić.