Dostupni linkovi

Medojević u zatvoru, Knežević se skriva u parlamentu


Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji su u Skupštini proveli noć ostaće tamo, odlučili su, i narednih dana
Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji su u Skupštini proveli noć ostaće tamo, odlučili su, i narednih dana

U crnogorskom parlamentu održana je sjednica Kolegijuma na zahtjev opozicionog Demokratskog fronta čiji je poslanik Nebojša Medojević uhapšen a drugom poslaniku Milanu Kneževiću prijeti hapšenje. Nakon višesatnog sastanka, kako je izjavio predsjednik parlamenta Ivan Brajović, konstatovano da je ozbiljno narušen dijalog vlasti i opozicije. Postignut je dogovor da se analiziraju eventualne izmjene zakonskih normi koje se odnose na poslanički imunitet kako bi se izbjegle nejasnoće u tumačenju. Brajović očekuje da se Apelacioni sud u roku od 48 sati izjasni na podnijetu žalbu advokata Medojevića.

Prethodno su advokati poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji se nalazi u Spuškom u zatvoru, i Milana Kneževića kome je takođe određen pritvor, zbog odbijanja da svjedoče u predmetima koji su otvoreni povodom njihovih javnih izjava, uložili žalbu Višem sudu u Podgorici koji je izdao nalog za njihovo hapšenje. Medojeviću su lisice na ruke stavljene nešto poslije ponoći prilikom izlaska iz Skupštine Crne Gore, dok se Milan Knežević i dalje nalazi u zgradi parlamenta, gdje je proveo noć sa ostalim poslanicima Demokratskog fronta (DF).

Njihov branilac, advokat Dražen Medojević, novinarima je saopštio da su akteri pravosudnog sistema doveli sebe u kompromitujuću i pravno nemoguću situaciju, brutalno kršeći Zakon o krivičnom postupku.

"Ovo što je napravilo krivično vijeće Višeg suda brutalno je pravno nasilje, jer je jednu perfidnu nejasnoću iskoristilo da donese nezakonitu odluku, koja je bila usmjerena na to da hapšenje Nebojše Medojevića ne može da bude branjeno. Dakle, da se prvo Medojević uhapsi, pa da mu se u automobilu uruči rješenje, što je nezabilježeno. Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa da se političari i predsjednici partija na ovakav način hapse i stavljaju u zatvor", izjavio je advokat Medojević.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Obrad Stanišić, pak, uvjeren je da su državni organi, koji su uhapsili poslanika Medojevića, radili po zakonu.

"Kao predsjednik Odbora žalim što se to desilo. Ne želim da ulazim u odluke ni Višeg suda, niti bilo kojeg državnog organa, to je njihov posao. Hoću da vjerujem da su državni organi, posebno Viši sud, po čijem nalogu je Uprava policije postupila, radili po zakonu", rekao je Stanišić.

Nakon noćašnjeg hapšenja jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, kome prethodno Skupština nije ukinula poslanički imunitet, i najave hapšenja drugog lidera Fronta Milana Kneževića, koji se zatvorio u zgradi parlamenta, poručujući kako se neće dobrovoljno predati, nametnulo se niz dilema, ne samo za laičku već i stručnu javnost. Da li policija smije ući u najviši Zakonodavni dom kako bi Kneževiću stavila lisice na ruke, te da li je u svakom pojedinačnom slučaju, prije određivanja pritvora bilo kom poslaniku, o tome najprije morao da se izjasni parlament?

Viši sud u Podgorici, u saopštenju za javnost, naveo je kako je odredio "stavljanje u zatvor" Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, zbog njihovog odbijanja da svjedoče u odvojenim postupcima. Time je sud uvažio žalbu Specijalnog tužilaštva na odluku Apelacionog suda da ukine prvobitnu odluku Višeg suda o određivanju pritvora do dva mjeseca Medojeviću i Kneževiću. U saopštenju Višeg suda se precizira kako će zatvor Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću trajati sve dok ne pristanu da svjedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca od trenutka lišenja slobode.

I dok je Nebojši Medojeviću taj rok već počeo da teče, neizvjesno je da li će iza rešetaka uskoro završiti i Milan Knežević, koji se sinoć zatvorio u zgradi crnogorskog parlamenta, zajedno sa ostalim poslanicima Demokratskog fronta.

Čitav pravno politički galimatijas zahtijeva odgovore stručnjaka na više pitanja a najaktuelnije jeste: da li policija smije ući u zgradu nacionalnog parlamenta I poslaniku Kneževiću staviti lisice na ruke? Za advokata Sergeja Sekulovića sve liči na neobičnu i pravno šizofrenu situaciju, ali na naše konkretno pitanje daje konkretan odgovor:

"Da li policija smije da uđe u zgradu parlamenta da bi izvršila nešto što je nalog suda? Moje mišljenje je da da. Dakle, zgrada parlamenta nije zgrada neke strane države gdje bi važio princip eksteritorijalnosti, pa u tom kontekstu formalnih prepreka mislim da nema. Da li će se to stvarno tako i desiti, to ostaje kao drugo pitanje kao i naravno kakve bi eventualne činjenice iz jednog takvog čina mogle da proizađu."

Ni Medojević ni Knežević u ovom slučaju nijesu optuženi za krivična djela
Ni Medojević ni Knežević u ovom slučaju nijesu optuženi za krivična djela

Milan Knežević i Nebojša Medojević već duže odbijaju poziv suda da svjedoče kako bi dostavili podatke o tvrdnjama koji su ranije iznijeli u javnost. Knežević je prije više mjeseci objelodanio kako mu je sudija navodno tražio mito od 10.000 eura, da bi odbacio optužnicu koja je protiv njega podignuta zbog napada na policajaca tokom protesta Demokratskog fronta 2015.godine, a zašta je Knežević odslužio kaznu četvoromjesečnog zatvora.

Sa senzacionalnim tvrdnjama u javnost je izašao i Nebojša Medojević, koji je iznio navodna saznanja da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo mito od 100.000 eura, kako Mugošine bi odredio pritvor u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog zloupotrebe službenog položaja u slučajupoznatom kao "Carine".

Advokata Sergeja Sekulovića pitali smo da li je zbog odbijanja Kneževića i Medojevića da o tome svjedoče sud smio da izda nalog za njihove hapšenje, bez prethodnog skidanja njihovog poslaničkog imuniteta? Strogo pravno je, kaže Sekulović, teško izvesti jasan zaključak, pošto ni Medojević ni Knežević u ovom slučaju nijesu optuženi za krivična djela.

"Dakle, niti poslanik Medojević niti poslanik Knežević, nijesu pod bilo kakvom istragom ili optužnicom. Odnosno, ovo što im se stavlja na teret i zbog čega je izdat nalog za hapšenje, nije u kontekstu njihovog potencijalnog izvršenja bilo kojeg krivičnog djela. To situaciju dodatno usložnjava i čini je nejasnom. Sjedne strane, tu situaciju bi mogli da tumačimo na način da skidanje imuniteta nije potrebno, jer krivičnog djela koji bi im se stavljao na teret nema. S druge strane, ako je već nužno da im se skida imunitet za eventualni krivični progon, a po logici - ko može više može i manje, ostavlja se prostor, s obzirom na to da se ipak radi o poslanicima, koji imaju neposredan legitimitet i dio su zakonodavne vlasti, da se na neki način ipak traži odobrenje skupštine, bez obzira što se radi o nedavanju svjedočkog iskaza", komentariše Sekulović.

Kako god, za Sergeja Sekulovića jedna činjenica je nesporna:

"To je da se ušlo u nepotrebnu gužvu. I gospodin Knežević i gospodin Medojević, u ovom konkretnom slučaju Medojević jer je on i u objektivnom smislu lišen slobode, imaju pravo žalbe na odluke Višeg suda, pa se postavlja pitanje zašto se nije čekala pravosnažnost tog rješenja, pa tek eventualno nakon toga da se stupi u realizaciju istog. Mnogo je pitanja bez jasnog odgovora."

Dvojici lidera opozicionog političkog saveza Demokratski front Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, podsjetimo, crnogorski parlament je do sada u više navrata ukidao imunitet. Medojeviću zbog sudskog postupka koji se protiv njega i dalje vodi zbog navodnog pranja para, i dva puta Kneževiću. Prvi put, kada mu je suđeno zbog napada na policajca, zašta je pravosnažno osuđen na četiri mjeseca zatvora i drugi put zbog krivičnog gonjenja za navodno učešće u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016 godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG