Han: Napad na Lakić nanio veliku štetu ugledu Crne Gore

Vaš browser nepodržava HTML5

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je da će rukovodstvo bezbjednosnih organa iz nadležnosti Vlade biti mijenjano dok počinioci i nalogodavci napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić ne budu pronađeni.
Marković je u razgovoru sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom u Tivtu konstatovao da su nezavisni mediji i profesionalni novinari produžena ruka svakog demokratskog sistema.

„Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema“, rekao je predsjednik Vlade.

Komesar Evropske Unije za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han prijethodno je poručio u Podgorici da napadi na novinare pojačavaju ozbiljnu brigu za vladavinu prava u Crnoj Gori, te da očekuje da napadači i nalogodavci budu privedeni pravdi. Komesar Han je posjetio medijsku kuću „Vijesti“ i razgovarao sa novinarkom Oliverom Lakić koja je ranjena u utorak hicem iz vatrenog oružja.

U okviru radne posjete Crnoj Gori i prijema koji organizuje u Tivtu povodom Dana pobjede, komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han je najprije razgovarao sa uredništvom medijske kuće „Vijesti“ gdje je poručio da je napadom na novinarku Oliveru Lakić nanijeta velika šteta ugledu Crne Gore, te saopštio da očekuje potpuno rasvjetljavanje tog slučaja.

„Očekujemo temeljnu istragu kao i da se počinioci pronađu, ali i njihovi nalogodavci, te da se izvedu pred sud i da im se pravično i transparentno sudi, a ukoliko se dokaže krivica i osude. Bez obzira da li su to takozvane sitne ili krupne ribe. Radi o nečemu o čemu nema pregovaranja, riječ je o Evropskoj uniji i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara. Radi se o slobodi izražavanja“, rekao je Han.

Nakon razgovora sa urednicima „Vijesti“ komesar Han je naglasio da se ni na koji način ne može porediti kriminal sa slobodom izražavanja koja predstavlja temeljnu vrijednost Evropske unije i fundamentalno pravo koje mora biti dostupno svima.

„Niko ne treba da osjeća prijetnje, to je ono što bismo željeli i očekujemo da to vidimo i u Crnoj Gori. Uvjeravam vas da neću prestati da govorim o ovome, o tome ću razgovarati sa premijerom. Ovaj slučaj stoji na vrhu naše agende u odnosu sa Crnom Gorom. Niko nas ne može uvjeriti da je situacija dobra, ukoliko to nije tako. Gledamo suštinu i gledamo listu postignutih rezultata. Ne samo da li su usvojeni adekvatni zakoni, već i da li su oni sprovedeni“, rekao je Han pojašnjavajući da pozitivni rezultati podrazumjevaju da postoji atmosfera slobode, bez prijetnji, gdje svako može reći ono što želi.

Novinarka Olivera Lakić je ranjena vatrenim oružjem u utorak 9. maja kada je napadač sačekao ispred zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu. Prema posljednjiim informacijama policija sprovodi široku istragu i saslušanja, između ostalog i lica koja su u ranijim slučajevima bila povezana sa napadima na Lakić. Posjeta komesara Hana za izvršnu direktorku Televizije „Vijesti“ Marijanu Kadić Bojanić predstavlja pokazatelj kako civilizovan svijet vodi računa o slobodi medija:

„Posjeta komesara Hana povodom ranjavanja naše novinarke, koja istražuje i piše o korupciji i organizovanom kriminalu, je jasan pokazatelj koliko civilizovan svijet vodi računa o slobodi medija i zaštiti onih koji su spremni da izvještavaju o anomalijama u društvu. A ovdašnje vlasti samo nižu floskule o tome kako su njima navodno važni profesionalni mediji, a za to vrijeme su kreirali nepodnošljiv ambijent za profesionalne medije, u čemu prednjači svojim izjavama prvi čovjek vladajuće partije gospodin Đukanović“.

Novinarka Olivera Lakić je ranjena vatrenim oružjem u utorak 9. maja kada je napadač sačekao ispred zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu

Kadić Bojanić kaže da se nekažnjavanjem napadača na novinare, došlo do nevjerovatno teške pozicije za medijsku scenu ali i ukupno društvo u Crnoj Gori. Ona između ostalog očekuje da međunarodni zvaničnici imaju jasnu sliku o dešavanjima u Crnoj Gori:

„Zvaničnici EU treba da imaju jasnu sliku o dešavanjima u Crnoj Gori i da adekvatno ovoga puta reaguju. Jer dosadašnji formalni zahtjevi da se situacija mijenja, pohvale i udaranje štrikova nisu od strane vlasti prepoznati kao obaveza i preduslov da brže idemo ka Evropskoj Uniji i postanemo punopravna članica“.

Zabrinutost zbog napada na Lakić su izrazile i Ujedinjene nacije u čijem saopštenju se navodi da je "Napad na Lakić uslijedio nakon postavljanja bombe ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Zabrinuti smo jer izvještaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi prijetnjama, fizičkom nasilju i tužbama za klevetu“, kaže se u saopštenju.

Zabrinutost zbog napada na novinare u Crnoj Gori izrazio je i Predsjednik Odbora za odnose sa EU u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum. On je u razgovoru sa crnogorskim novinarima rekao da Evropska komisija treba da izvrši pritisak da bi zemlje shvatile da moraju da riješe problem napada na slobodu medija, te da u suprotnom, pristupanje EU nije zamislivo.