Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han posjetio Lakić: O ovome neću prestati da govorim


Johanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je u posjeti podgoričkom dnevniku „Vijesti“ istakao da sloboda izražavanja koja predstavlja temeljnu vrijednost Evropske unije.

U redakciji "Vijesti" sastao sa novinarkom Oliverom Lakić i rukovodstvom i uredništvom kompanije i ocijenio da je napadom nanijeta velika šteta ugledu Crne Gore.

„Sloboda izražavanja je temeljno pravo koje je namijenjeno i dostupno svima“, naglasio je Han.

Han je u posjetu Crnoj Gori došao povodom proslave Dana Evrope.

„Proslava ovog datuma je u sijenci događaja kojima smo svjedočili prije nekoliko dana, koji je predstavljao napad na medijske slobode, slobodu izražavanja koja je centralna vrijednost Evropske unije. To je nešto što smatramo neprihvatljim“, izjavio je Han.

On je dodao da napad na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić ujedno predstavlja napad na reputaciju države, te naglasio da slučaj mora da bude ispitan, a da bez adekvatnog zalaganja i razrješenja slučaja ne može biti evropske perspektive za Crnu Goru.

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Han je izjavio da očekuje temeljnu istragu kao i da se počinioci pronađu, ali i njihovi nalogodavci, te da se izvedu pred sud i da im se pravično sudi te da se, ukoliko se dokaže krivica i osude.

„Nije bitno da li se radi o sitnoj ili krupnoj ribi. Radi o nečemu o čemu nema pregovaranja, riječ je o Evropskoj uniji i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara. Radi se o slobodi izražavanja“, naglasio je Han.

Han je kazao da će o slučaju napada na novinarku Lakić razgovarati u tokom današnjeg susreta sa premijerom Duškom Markovićem.

„Uvjeravam vas da neću prestati da govorim o ovome... Ovaj slučaj stoji na vrhu naše agende u odnosu sa Crnom Gorom... Niko nas ne može uvjeriti da je situacija dobra, ukoliko to nije tako. Gledamo suštinu i gledamo listu postignutih rezultata. Ne samo da li su usvojeni adekvatni zakoni, već i da li su oni sprovedeni“, zaključio je Han.

XS
SM
MD
LG