Ivanović i Pantić u drugom krugu izbora u Severnoj Mitrovici

Oliver Ivanović i Krstimir Pantić

Centralna izborna komisija objavila je u utorak rezultate ponovljenih izbora u Severnoj Mitrovici, prema kojima u drugi krug izbora, koji će se održati 1. decembra, idu Krstimir Pantić iz GI ’Srpska’ sa 2.233 glasova (37, 26 %) i Oliver Ivanović iz GI SDP – Oliver Ivanović sa 1.705 (28,45%).

Agim Deva iz Demokratske partije Kosova dobio je 1.204 (20,09%), nezavisna kandidatkinja Adrijana Hodžić 717 (11,96%) i Dimitrije Janjićijević iz Srpske liberalne stranke 134 (2,24%).

Sprečen odlazak ekstremista iz Srbije na Kosovo

Beograd je, prema izjavama njenih zvaničnika, zadovoljan ponovljenim izborima u Mitrovici, kao i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin koji veruje da je Beograd spreman da se obračuna sa onima koji godinama drže Srbe na severu Kosova kao taoce svojih interesa.

„Meni je izuzetno drago da su i Srbi na severu Kosova i zvanični Beograd razumeli konačno da su i EULEKS i KFOR od velike pomoći", kaže Kacin.

Mladen Obradović, lider Srpskog obraza ogranizacije registrovane umesto zabranjenog "Obraza", a koji je 3. novembra bio u Mitrovici i učestvovao u antiizbornoj kampanji, potvrdio je za RSE da je 17. novembar proveo u Beogradu, kada je bio pozvan na informativni razgovor u policiji.

„Želeli su da saznaju da li nameravamo da idemo na Kosovo, režim je hteo da spreči bilo kakvu mogućnost da se pojavim u Kosovskoj Mitrovici toga dana.“

Na pitanje da li je neko 3. novembra, pred prvi krug izbora, pokušao da im spreči odlazak na Kosovo, Mladenović je rekao da nije niko. Ceo tekst možete pročitati OVDE
Izbori u Severnoj Mitrovici protekli su bez incidenata. Izborima se odazvalo 22.38 odsto birača, odnosno glasalo je 5.231 građanin od ukupno 23.378.

CIK na zahtev OEBS-a vrši prebrojavanje glasova u Centru za prebrojavanje u Kosovo Polju gde je sav izborni materijal u nedelju uveče prebačen pre ponoći.

Iz EULEX-a su saopštili da su Policija Kosova, KFOR i EULEX, u svojim ulogama kao prva, druga i treća instanca odgovora, sačuvali okruženje i slobodu kretanja za sve ljude Kosova, u skladu sa svojim mandatima.

„Na osnovu izvršene terenske preliminarne procene ponovljenih izbora u tri biračka centra u severnoj Mitrovici juče, snage bezbednosti, KP, EULEX i KFOR, su efikasno ispunile svoje zadatke. Postupale su na profesionalan način da bi zagarantovale bezbednost i sigurnost birača, članova komisije na biračkim mestima i OEBS-ovom osoblju“, navodi se u saopštenju EULEX-a.

Šef misije EULEX na Kosovu je izjavio da je zadovoljan što je proces glasanja prošao na miran način bez većih incidenata, pružajući ljudima priliku da ispune svoje demokratsko pravo glasa.

Predsednica Republike Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u ponedeljak da je izborima na severu zemlje zaokružen proces integracije svih zajednica, uključujući i srpsku, u institucije i kosovsko društvo. Time je okončano poglavlje sukoba, kazala je ona.

„Lokalni izbori će dokazati kompaktnost zemlje a istovremeno ovim okončavamo proces unutrašnje integracije da bi se posvetili poglavlju evropskih integracija. Taj put ujedinjava sve nas, građane ove zemlje, bez razlika“, kazala je ona.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton ocenila je u ponedeljak u Briselu da su ponovljeni izbori dali dobar rezultat. Ešton je naglasila da te izbore "ocenjuje veoma povoljno" i istakla da je prema njenom mišljenju odziv birača bio dobar "u okolnostima koje nisu najjednostavnije".

"Veoma sam zadovoljna što su tri biračka centra valjano obavila svoj posao".

I Ambasada SAD ohrabrena je prvobitnim izveštajima o visokoj izlaznosti i sigurnom i urednom glasačkom procesu u biračkim centrima u Severnoj Mitrovici u nedelju.

“Ambasada pomno prati sporadične izveštaje o nepravilnostima zabeleženim u biračkim centrima i očekuje da se bilo kakav problem reši u skladu sa zakonima Kosova. Pozdravljamo napore Policije Kosova na omogućavanju svim građanima da glasaju bez straha od nasilja ili pretnji, a takođe zahvaljujemo misijama EULEKS-a i KFOR-a na njihovom doprinosu uspešnosti jučerašnjih izbora“, navodi se u saopštenju ambasade.