Dostupni linkovi

U Mitrovici pojačavaju bezbednost, građani osećaju napetost


Mitrovica
Mitrovica
Preko 200 pripadnika Policije Kosova u nedelju će obezbeđivati ponovljene izbore u tri biračka centra, OŠ "Sveti Sava", te u srednjoj tehničkoj i medicinskoj.

U zajedničkoj izjavi EULEX-a, KFOR-a i Policije Kosova, navodi se da se u nedelju može očekivati pojačano prisustvo pripadnika ovih snaga.

Građani severne Mitrovice međutim navode da se atmosfera u gradu ne razlikuje značajno od one uoči izbora 3. novembra.

Policija Kosova, EULEX i KFOR će ovog vikenda u severnoj Mitrovici primeniti jake bezbednosne mere kako bi se osiguralo da članovi biračkog odbora i OEBS-ovo osoblje mogu da obavljaju svoj posao i da se proces ponovljenog glasanja odvija na miran i uredan način.

Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a, u izjavi za RSE navela je da građani mogu očekivati veće prisustvo Policije Kosova ispred biračkih centara, uz vidljivu podršku EULEX-a.

KFOR će biti prisutan u blizini biračkih centara kao i na drugim ključnim lokacijama u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja kao i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom.

“Kosovska Policija, EULEX i KFOR će biti na oprezu i postupati nepristrasno, promišljeno i čvrsto. Ukoliko je izborni proces pod pretnjom ili bude ugrožena bezbednost i sigurnost birača, osoblja i posmatrača na biračkim mestima, KP, EULEX i KFOR su spremni da odmah intervenišu”, kazala je ona.

I zamenik regionalnog direktora kosovske policije na severu Kosova, Besim Hoti, u izjavi za RSE navodi da policija, u saradnji sa EULEX-om i KFOR-om, ima svoj operativni i taktički plan za 17. novembar. On dodaje da će u tri biračka centra biti angažovan maksimalni broj policajaca kosovske policije, a kako bi se sprečili svi mogući incidenti na dan izbora.

“Biće preko 200 policajaca kosovske policije koji će biti uključeni u ovaj operativan plan, za pokrivanje ova tri biračka centra. Imamo taj operativni plan, u smislu toga, nećemo dozvoliti okupljanja blizu bilo kojeg glasačkog centra. Imaćemo jedinice kosovske policije koje će biti spremne da reaguju na svaki mogući incident, kako bismo sprečili bilo koji incident za vreme izbora. Kosovska policija će pokrivati kompletno biračke centre, u svakom centru će biti raspoređeno najmanje 30 pripadnika kosovske policije koji će pratiti sva dešavanja tokom tog dana”, kazao je Hoti.

Građani na severu međutim smatraju da je situacija napeta i nesigurna. Oni navode da je atmosfera u gradu slična onoj uoči izbora 3. novembra, kada su napadnuta tri biračka centra.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG