Njemački predsjednik preispituje dodjelu odlikovanja negatoru genocida u Srebrenici

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, Berlin, 31. avgust 2020.

Što se tiče dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu, trenutno se provodi preispitivanje u koordinaciji s Federalnim ministarstvom vanjskih poslova, potvrdili su u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera.

Ranije su mediji objavili da će predsjednik Steinmeier uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Greif je bio predsjednik komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Pročitajte i ovo: Komisija Vlade RS u svom izvještaju negira genocid u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru.

“Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995., koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge”, navodi se u pismu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srebrenica: Genocid u tri čina

Institut je naveo da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft odbacio zaključke konačnog izvještaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

Pročitajte i ovo: Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici

“Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh. entiteta Republika Srpska, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu BiH, prizivajući njenu etničku podjelu.

Time ćete poslati poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH”, ističe se u pismu i traži od njemačkog predsjednika da povuče odluku.

Dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, a negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u BiH je kažnjivo od narednog dana, 28. jula.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) od 27. jula iz protesta zbog nametnute odluke započeli su bojkot rada institucija BiH.

Pročitajte i ovo: Zastupnici iz Republike Srpske počeli blokadu Parlamenta BiH


Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Pročitajte i ovo: Skupština RS-a proglasila zabranu negiranja genocida 'neprimjenjivom'

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrdili su iz Tužilaštva BiH.