Dostupni linkovi

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici


Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici (11. jul 2021)
Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici (11. jul 2021)

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim" za akademsku zajednicu.

Rosensaft je objasio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvješaj “očito ignoriše” presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Istakao je kako je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom ranih predmeta ovog suda.

Vlada bh. entiteta Republike Srpske (RS) predstavila je 11. juna u Banjaluci izvještaj u kome se navodi da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

Komisiju koju je Vlada RS-a formirala u februaru 2019. godine, s ciljem, kako je saopšteno, "istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine". Njome je predsjedavao Izraelac Gideon Greif.

Rosensaft je obzrazložio kako je komisija imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim pro-srpskim stavovima.”

“Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Židovima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju”, naveo je on.

Rosensaft je napisao kako je riječ o dokumentu ‘koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije’ i koji je ‘korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida’.

"On se također pridržava spisa odavno diskreditovanih negatora genocida u Srebrenici kao jevanđelja, ne osvrćući se na pisanje historičara i pravnih naučnika koji su došli do dijametralno različitih zaključaka”, napisao je on.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa ističe i to kako izvještaj ‘odbacuje ili ignoriše na preko 1,000 stranica’ sve što su naveli međunarodni sudovi, ‘kao i zaključak da su ubistva i progoni u Srebrenici bili čin genocida.”

U više navrata u izvještaju, ističe Rosensaft, Bošnjaci su predstavljani kao agresori a bosanski Srbi kao “žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha, Josepha Goebbelsa, za nacistički njemački antisemitizam”.

"Izvještaj predstavlja ‘očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Ovi napori se kreću od pokušaja osporavanja broja poginulih do okrivljavanja žrtava za njihov pokolj, tvrdeći da je to bila posljedica provokacija od strane Bošnjaka”, piše Rosensaft.

Ono što je “posebno cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida” je imenovanje izraelskog akademika Gideona Greifa na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, piše Rosensaft, tvrdeći da je to učinjeno “vjerovatno da bi dalo pseudo-akademsku auru onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih.”

Komisija, koja je označena kao "međunarodna", formirana je skladu sa Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz avgusta 2018. godine, tokom sjednice na kojoj je odbačen raniji izvještaj rađen 2003. i 2004. godine.

U tom izvještaju tadašnja Vlada RS je priznala da se u Srebrenci desio genocid nad Bošnjacima.

Snage Vojske RS-a, tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant VRS-a Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG