Početak kampanje crnogorske opozicije

Nebojša Medojević (PzP), Srđan Milić (SNP), Andrija Mandić (NOVA) i Neven Gošović (SNP) danas na glavnom podgoričkom trgu povodom početka predizborne kampanje, foto: Savo Prelević

Opoziciona koalicija "Bolja Crna Gora" je počela predizbornu kampanju na glavnom podgoričkom trgu obraćajući se novinarima i poručujući javnosti da je cilj obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom i pomirenje Crne Gore.

Okupljeni na podgoričkom Trgu Republike u prisustvu aktivista i obučeni u bijele košulje lideri opozicione liste "Bolja Crna Gora" su poručili javnosti da će iskorijeniti korupciju i obračunati se sa organizovanim kriminalom. "Krajnje je vrijeme da zaživi demokratija u glavnom gradu, a demokratiju predstavlja život uređen po pravilima koja pomažu nejake, a ograničavaju jaki i da pravila važe za sve jednako", rekao je nosilac opozicione liste Neven Gošović i dodao:

"Način života građana Podgorice šalje jasnu poruku da je vrijeme za promjene, ali za te promjene je neophodan podsticaj naroda. Ja sam duboko ubijeđen da će taj podsticaj doći i da ćemo 23. maja dobiti demokratsku, odgovornu vlast u Podgorici za bolju Podgoricu, za bolju
Nebojša Medojević,Andrija Mandić i Goran Danilović
Crnu Goru."

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je rekao da su se građani ujedinili, a time i kompletna opozicija:.

"Naš program je veoma jednostavan. To je narodni program sa kojim hoćemo da gradimo bolju Crnu Goru jer da bi Crna Gora ostala evropska država ona mora biti bolja. Hoćemo da iskorijenimo kriminal i korupciju. Obračunaćemo se sa organizovanim kriminalom i pomirićemo Crnu Goru", rekao je Mandić.

Simbol bijelih košulja

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je rekao da su ciljevi opozicione koalicije ostvarenja zdravih investicija kako buduće generacije ne bi bile smo najamna radna snaga bjelosvjetskim tajkunima.

"Imamo ekonomski program koji garantuje nove, zdrave investicije koje će se odvijati po zakonu u interesu svih i radnika i poslodavaca, a ne samo korumpiranih lokalnih moćnika koji od svake zgrade koju su napravili u Podgorici imaju po jedna stan ili poslovni prostor", kaže on.

Novinare je interesovalo šta simbolizuju bijele košulje u kojima su se pojavili opozicioni lideri, ali i njihovi aktivisti. Nebojša Medojević je rekao:

"Mi želimo da pokažemo da smo spremni da zavrnemo rukave i da gradimo Podgoricu i Crnu Goru. Simbol bijelih košulja je da se ovdje radi o časnim, poštenim i hrabrim ljudima koji se nijesu uključili u politiku da bi napunili svoje džepove i ako mene budu slušali maćićemo i džepove sa bijelih košulja da ljudi ne pomisle da služe samo da se u njih stavlja provizija od korupcije, džepovi služe da se stavi olovka, da se stavi maramica i da svi zajedno krenemo da radimo i gradimo i centar i periferiju i Podgoricu i sjever."

Na pitanje novinara šta će opoziciona koalicija cijeniti kao sopstveni uspjeh predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da je uspjeh samo okupljanje opozicije, a da matematički opozicija pobjeđuje u 12 gradova:
Nebojša Medojević

"Uspjeh je da se Crnoj Gori ponudila alternativa, mogućnost da građani znaju da je potpis ove kampanje "Promjene za tvoje dobro", a ne za dobro bilo kojeg političara u Crnoj Gori i ova kampanja je dugoročnija nego što je priča o lokalnim izborima. Matematički u odnosu na ono što smo uradili na prethodnim izborima kada smo nastupali samostalno mi imamo većinu u 12 od 14 opština. Od građana Crne Gore zavisi da li će da žele promjene za njihovo dobro ili će željeti da se obezbijedi status quo za dobro onih koji su do juče rukovodili tim lokalnim samoupravama!"

Na pitanje da li očekuju da će se opozicionoj koaliciji pridružiti nezavisni intelektualci i organizacije koje ne prihvataju aktuelno društveno političko i ekonomsko stanje, Medojević je rekao:

"Kada razne strukture crnogorskog društva koje žele slobodu i demokratiju, a nijesu do sada imale preveliko povjerenje u opoziciju, možda zato što smo mi između sebe davali povoda za to nepovjerenje, kada vide kako djelujemo jedinstveno, kako djelujemo zajednički, kako smo stavili po strani sve naše programske, ideološke i političke razlike da bi spasili Crnu Goru od ekonomskog socijalnog i moralnog ponora u koji vodi ova vlast, da ćemo kod njih probuditi osjećaj odgovornosti."

*****

Pročitajte i ovo:
Gošović: Do promjena se može doći samo političkom borbom
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
Crna Gora bez neutralnih posmatrača na izborima
Ima li novca za predizborne kampanje?