Ruska kočnica na putu BiH u NATO

Svega dva dana nakon što je Vijeće za implementaciju mira (PIC) u svom kominikeu pozvalo političke lidere u Bosni i Hercegovini (BiH) da ne poduzimaju korake koji bi "ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", ambasador Rusije Petar Ivancov sastao se u ponedjeljak, s članom bosanskohercegovačkog Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Nedvosmisleno su se, kako smatraju analitičari, ambasadori PIC-a obratili upravo Dodiku koji je najavio da će, ako ne bude dogovora do 5. septembra, za kada je i krajnji rok da se ispoštuje sporazum lidera o konstituisanju vlasti u BiH, putem Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i drugih državnih tijela.

Pročitajte i ovo: Dodik nakon susreta sa Ivancovom: Nećemo dizati revoluciju

Ambasadori PIC-a kao odgovor na moguće prijetnje naveli su da "reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta".

Iza podsjećanja na obaveze koje su dogovorene decenijama ranije, nije stala Rusija koja je ponovno imala izdvojeno mišljenje. Njima je fokus na formiranju institucija, a da se obaveze ostave po strani, nekom drugom sazivu.

Pročitajte i ovo: PIC: Politički lideri da ne preduzimaju korake koji ugrožavaju BiH

Prema saopštenju koje je nakon sastanka PIC-a poslala Ambasada Rusije u BiH "nepomirljive pozicije po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo".

Ambasador Ivancov ponovio je to i nakon posljednjeg susreta s Dodikom, u ponedjeljak 2. septembra.

"Složena situacija oko ANP. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe", kazao je Ivancov nakon sastanka.

Pročitajte i ovo: Palmer: Važno je da se ANP preda, Dodikova retorika beskorisna

Nastojanje Rusije da se spriječi usvajanje ANP-a

Odnosi na relaciji Dodik - Rusija su značajno intenzivirani otkada se u BiH sve glasnije govori o približavanju NATO-u, što bi bilo još konkretnije ukoliko bi zemlja poslala ANP, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

"Tu je intenzivirana saradnja pogotovu u dijelu koji se tiče formiranja vlasti u BiH i nastojanja Rusije da se spriječi usvajanje ANP-a i put BiH ka članstvu u NATO", kaže Topić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Iako se od opozicije iz Republike Srpske (RS) mogu čuti i drugačiji stavovi o tome da je možda i moguće prihvatiti neki reducirani plan koji bi mogao biti dostavljen NATO-u, Rusija svoje interese ostvaruje isključivo putem jednog čovjeka, dodaje Topić.

"Apsolutno, iz prostog razloga što ta linija odnosa između Rusije i ovih prostora jeste personalizovana i ide kroz ličnost Milorada Dodika", kategorična je Topić.

Pročitajte i ovo: Kurspahić: Strategija pohiti polako

Rusija je konstatovala kako je sporazum lidera potpisan 5. avgusta uz posredovanje šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Larsa Gunara Vigemarka "praktički propao" , a dok pregovori traju važna pitanja se neće rješavati te će se "politička i međuetnička napetost povećati".

I dok se pozivaju na strah i porast tenzija ključni elemenat je da se Rusija agresivnije posvetila ometanju euroatlantskih integracija na Balkanu, odnosno u BiH, smatra vojno- politički analitičar Hamza Višća. Zato su odabrali jednu figuru – Milorada Dodika, kaže on, te su do sada uglavnom pregovarali s njim ili posredstvom njega, ma ko bio u Predsjedništvu BiH.

"Svi ovi susreti koji su gotovo institucionalizirani susreti gospodina Dodika sa ambasadorom u funkciji otežavanja euroatlantskih integracija naše zemlje", kaže Višća za RSE.

Pročitajte i ovo: Dodikovi razlozi i ustupanje prostora Rusiji

Figura za obračun sa NATO

Svoju tezu da se Dodik ne sastaje kao član Predsjedništva BiH u formalnom smislu, iako to tako izgleda, potkrepljuje time što se ono što saopšte, kosi sa usvojenom strategijom Predsjedništva o vanjskoj politici.

Dodik, smatra Višća služi kao figura za obračun sa NATO koji se, praktično na Balkanu još jedino može voditi u BiH, što je navedeno i u analizi koju je krajem prošle godine objavio i Bloomberg. U Crnoj Gori Rusiji je propao pokušaj državnog udara, a u Makedoniji je EU već na pragu.

"Nema sumnje da je na sceni taj obračun, a postavlja se i pitanje koliko su NATO i druge strane spremne da odole svemu tome, pošto je osnovni cilj Rusije da se ne dovodi proširenje NATO-a. Imam osjećaj da su članice PIC-a izrazile rezolutan stav da se podrže euroatlantske integracije i da iz tih razloga dežuraju ambasador Rusije sa Dodikom u smislu da vide šta je to što se može očekivati kao neki novi potez ostalih članica PIC-a prije svega spram Milorada Dodika i ANP-a", dodaje Višća.

Pročitajte i ovo: Selmo Cikotić: NATO ne želi da uvozi probleme

Dodik i Rusija već godinama govore istim tonom. Jedan od primjera je i odnos prema Uredu Visokog predstavnika. Iz ugla Rusije, a i Dodika on se treba zatvoriti. Eksplicitno je to prilikom posjete Parlamentu BiH aprila prošle godine navela i predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Matvijenko ocijenivši da njegovo postojanje "ponižava narode u BiH".

"Također smatramo da je sazrelo vrijeme za reformisanje opštih bosanskohercegovačkih institucija pravde, ustavnog suda kao i Suda BiH i Tužilaštva koji nisu spomenuti u Ustavu koji su bili stvoreni u prvoj polovini 2000. godine", kazala je tada Matvijenko.

Upravo su pravosudne institucije na državnom nivou bile i pod najvećim političkim udarom, a njihov glavni predvodnik bio je upravo Dodik, koji je svoje prijetnje proširio sem na pravosudne i na druge državne institucije formirane nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za sada, smatraju analitičari, treba sačekati 5. septembar, koji će pokazati hoće li se popustiti u stavovima, odnosno za koji dio sporazuma će se lideri stranaka opredijeliti – onaj koji podrazumijeva sve potpisano ili dio kojim se izuzima ANP, a na čijem izuzeću insistira jedino Rusija.