Dostupni linkovi

Dodik nakon susreta sa Ivancovom: Nećemo dizati revoluciju


Ruski ambasador u BiH Petr Ivancov
Ruski ambasador u BiH Petr Ivancov

Član Predsjedništva BIH Milorad Dodik sastao se u ponedjeljak u Banja Luci sa ambasadorom Rusije Petrom Ivancovim. Na sastanku je bilo riječi o ekonomskoj saradnji Republike Srpske i Rusije, o izbornim rezultatima u Bosni i Hercegovini, nemogućnosti formiranja vlasti na državnom nivou.

Dodik je izjavio da očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti Evropska Unija (EU) koja je, kako tvrdi, davno rekla da su i NATO i evropske integracije odvojeni procesi.

Prema njegovim riječima, "neće dizati revoluciju" zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri, već će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Petog avgusta u Sarajevu su lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović I Hrvatske demokratske zajednice BIH Dragan Čović potpisali Principe za formiranje vlasti. Tim dokumenom precizno je utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

"Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u NSRS. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS, da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa FBiH", rekao je Dodik.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH rekao je, kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

"Složena situacija oko Godišnjeg nacionalnog plana za NATO. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe", kazao je Ivancov.

Ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini razgovarao je u ponedjeljak i sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem o unapređenju saradnje i o aktuelnoj političkoj situaciji .

U saopštenju za javnost ističe se da je Čubrilović, tokom susreta, naveo da Republika Srpska i dalje insistira da se primjene rezultati prošlogodišnjih opštih izbora i da se, konačno, završi formiranje vlasti na nivou zajedničkih organa u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Čubrilović i ambasador Ivancov konstatovali su da postoji veoma dobra međuregionalna saradnja između Republike Srpske i ruskih oblasti, posebno izdvajajući saradnju sa Gubernijom Sankt Peterburgom“, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG