Dostupni linkovi

PIC: Politički lideri da ne preduzimaju korake koji ugrožavaju BiH


Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), arhivski snimak

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kojeg čine ambasadori u BiH podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama, navodi se u saopštenju za javnost nakon sjednice koja je održana u četvrtak.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", stoji u poruci ambasadora PIC-a.

Ambasadori su naveli i da su "reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta".

Također dotakli su se i poštivanja dosadašnji zakona, a što asocira na pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, koji proizilazi iz usvojenih odredbi Zakona o odbrani odnosno bh. procesu u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati", jasna je poruka ambasadora PIC-a.

Rusija se nije složila sa ovakvim saopštenjem ambasadora PIC-a.

XS
SM
MD
LG