Dostupni linkovi

PIC: Politički lideri da ne preduzimaju korake koji ugrožavaju BiH


Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), arhivski snimak
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), arhivski snimak

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kojeg čine ambasadori u BiH podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama, navodi se u saopštenju za javnost nakon sjednice koja je održana u četvrtak.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", stoji u poruci ambasadora PIC-a.

Ambasadori su naveli i da su "reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta".

Također dotakli su se i poštivanja dosadašnji zakona, a što asocira na pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, koji proizilazi iz usvojenih odredbi Zakona o odbrani odnosno bh. procesu u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati", jasna je poruka ambasadora PIC-a.

Rusija se nije složila sa ovakvim saopštenjem ambasadora PIC-a.

XS
SM
MD
LG