Ukinuto rešenje o puštanju Dijane Hrkalović iz kućnog pritvora

Dijana Hrkalović,  bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Apelacioni sud ukinuo je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), puštena iz kućnog pritvora, potvrđeno je za RSE u tom sudu.

Tom odlukom Višeg suda Dijani Hrkalović, koju Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za trgovnu uticajem u dva slučaja, omogućeno je da se brani sa slobode.

Po rešenju Apelacionog suda, Viši sud će ponovo o tome odlučivati.

Kako je rečeno za RSE, to ne znači automatski da će Dijani Hrkalović ponovo biti uvedena mera kućnog pritvora, već da će se o tome Viši sud ponovo izjasniti.

Dijani Hrkalović je 6. juna takozvani kućni pritvor zamenjen zabranom napuštanja boravišta, što je podrazumevalo, između ostalog, i predaju putne isprave.

Upravo je pitanje putne isprave Hrkalovićeve jedno od ključnih zbog kojih je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda.

"U prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje ime glasi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, s obzirom na činjenicu… da je okrivljena imala istovremeno dva pasoša i dve lične karte sa različitim podacima", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

U Apelacionom sudu za RSE demantuju informacije koje su objavili pojedini mediji da je odluka u slučaju Hrkalović doneta zbog njenog intervjua 18. juna za portal "Objektiv".

Navode da je sud odluku doneo 16. juna, dva dana pre intervjua koji je dala Hrkalović.

Pročitajte i ovo: Stefanović i Hrkalović pozvani na razgovor u Sektor unutrašnje kontrole MUP-a

Bivša državna sekretarka u MUP-u i njen bivši šef, Nebojša Stefanović, danas ministar odbrane, prethodnih dana su se međusobno optuživali za saradnju sa organizovanim kriminalom.

Hrkalović je 18. juna u intervjuu portalu Objektiv izjavila da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović "ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice" i da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. u Beogradu.

Terete se za najteža krivična dela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Nebojša Stefanović, koji se sada nalazi na mestu ministra odbrane napisao je na Tviteru da će "pomoći državnim organima da rasvetle događaje o kojima se govorilo u javnosti i da se konačno dođe do istine.

Povodom navoda koje su iznosili u javnosti Stefanović i Hrkalović su pozvani na u Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva se pojašnjava da se nalog Sektoru unutrašnje kontrole policije prvenstveno odnosi na proveru navoda Hrkalović u vezi sa slučajem "Jovanjica".

Hrkalović je intervjuu rekla da su "ministar Nebojša Stefanović i policijski načelnik koji je vodio istragu (Slobodan Milenković) u dogovoru sa stranim službama montirali slučaj Jovanjica".

Tužilaštvo je takođe navelo da će razgovor obaviti i sa Nebojšom Stefanovićem kako bi se proverili ti navodi.

Inspektor Milenković vodio je istragu u slučaju "Jovanjica" kada je u novembru 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane. Tom prilikom uhapšen je vlasnik poljoprivrednog dobra Predrag Koluvija, a u toku je suđenje.