Dostupni linkovi

Stefanović i Hrkalović pozvani na razgovor u Sektor unutrašnje kontrole MUP-a


Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović, nekadašnji najviši funkcioneri MUP-a Srbije

Nekadašnji najviši rukovodioci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović pozvani su na razgovor u Sektor unutrašnje kontrole MUP-a povodom navoda koje su iznosili u javnosti.

To je saopštio MUP 23. juna, navodeći da će po nalogu Višeg javnog tužilaštva (VJT), Sektor unutrašnje kontrole postupati u okviru svojih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva se pojašnjava da se nalog Sektoru unutrašnje kontrole policije prvenstveno odnosi na proveru navoda Hrkalović u vezi sa postupanjem načelnika Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića.

Dodaje se da će se razgovori radi provera tih navoda obaviti sa njom i Nebojšom Stefanovićem u svojstvu građana.

Sektor unutrašnje kontrole policije će, prema navodima VJT, prikupiti i druge informacije i obaviti potrebne razgovore.

Inspektor Milenković vodio je istragu u slučaju "Jovanjica" kada je u novembru 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane. Tom prilikom uhapšen je vlasnik poljoprivrednog dobra Predrag Koluvija, a u toku je suđenje.

Hrkalović je u nedavnom intervjuu portalu Objektiv rekla da su "ministar Nebojša Stefanović i policijski načelnik koji je vodio istragu (Slobodan Milenković) u dogovoru sa stranim službama montirali slučaj Jovanjica".

Nebojša Stefanović, koji se sada nalazi na mestu ministra odbrane napisao je na Tviteru da će "pomoći državnim organima da rasvetle događaje o kojima se govorilo u javnosti i da se konačno dođe do istine.

Hrkalović i Stefanović su se prethodnih dana međusobno optuživali za saradnju sa organizovanim kriminalom.

Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, izjavila je 18. juna u intervjuu portalu Objektiv da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović "ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice" i da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka.

"Belivukov klan je štitio niko drugi do Nebojša Stefanović lično, dok predsednik Vučić nije saznao za to. Stefanović je to radio zarad svojih ličnih interesa, mimo bilo čijeg znanja", rekla je Hrkalović.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. u Beogradu.

Terete se za najteža krivična dela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je 21. juna odgovorio na optužbe bivše saradnice da nije kriminalac i da nije izvršio neko krivično delo.

"A pogotovo nisam zaverenik protiv Aleksandra Vučića, čoveka koga u politici pratim već duže od 20 godina", rekao je Stefanović.

Za svoju nekadašnju saradnicu rekao je da je imala bliske veze sa članovima kriminalnih grupa, a da je otkaz dobila jer je "na odmor u Izrael otišla sa članom Kavačkog klana i vođom navijača Partizana sa Karaburme".

"Ja nisam tada imao bilo kakav podatak da je ona počnila neko krivično delo, ali kad sam saznao za to putovanje nisam mogao da dozvolim da ona ostane da radi u MUP-u i ona je nakon toga bila prinuđena da podnese ostavku i ode", rekao je Stefanović.

Šta je 'zgrešio' Nebojša Stefanović?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom optužbi bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović na račun bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, da su nadležni organi nesporno utvrdili da je bio prisluškivan, a da sada svoj sud o tome treba da daju nadležne institucije.

U međuvremenu je Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo da tvrdnje Hrkalović nemaju nikakvu dokaznu snagu, te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim, budući da je ona odbila da se u slučajevima koji se protiv nje vode izjasni pred tim Tužilaštvom.

XS
SM
MD
LG