Poziv Srbima za izlazak na izbore

Apel je potpisalo 96 intelektualaca

Aktivisti Helsinškog odbora u Srbiji borave na Kosovu kako bi srpskoj zajednici preneli važnost izlaska na lokalne izbore,u okviru apela koji je potpisalo 96 intelektualaca.

Kosovski Srbi treba da izađu na predstojeće lokalne izbore na Kosovu, u nedelju, 15. novembra, i time pokažu odgovornost za sopstvenu budućnost. Ovo Srbima na Kosovu poručiju aktivisti Helsinškog odbora i neki intelektualci iz Srbije.

Sastancima i susretima sa meštanima i lokalnim srpskim liderima počela je kampanja Helsinškog odbora o ohrabrivanja Srba da izađu na lokalne izbore. Posle brojnih poziva zvaničnog Beograda da Srbi ne treba da izađu na kosovske izbore, 96 intelektualaca iz Srbije je uputilo Apel srpskoj zajednici da ‘pokažu odgovornost za sopstvenu budućnost i izađu na izbore’.

“Učešćem na izborima Srbi na Kosovu pokazali bi odgovornost za sopstvenu budućnost. Samo aktivnim učestvovanjem u političkom životu Kosova srpska zajednica može efikasno da rešava najvažnije svakodnevne probleme - statusne, imovinske, bezbednosne, ekonomske i socijalne”, navodi se u Apelu.

Apel je potpisalo 96 intelektualaca među kojima su Čedomir Jovanović, Zoran Ostojić, Želimir Žilnik, Biljana Kovačević Vučo, Borka Pavičević, Dušan Janjić, Latinka Perović, Miljenko Dereta, Sonja Biserko, Srđan Karanović, Teofil Pančić i drugi.

Ova grupa je podsetila kosovske Srbe na svojevremenu sitauciju Srba u Hrvatskoj, njihov bojkot izbora i organa vlasti, čime su, “ugrožavajući sopstvene interese u lokalnim zajednicama, doveli u pitanje svoj opstanak”.

“Trebalo im je 15 godina da shvate tragične posledice takvih odluka i da shodno tome preuzmu ličnu odgovornost za sopstvenu sudbinu”, podsećaju potpisnici apela.

Potpisnici apela ocenjuju da je istrajavanje na ignorisanju predstojećih lokalnih izbora na Kosovu nerazumno i neproduktivno za srpsku zajednicu.

“Učestvovanjem na lokalnim izborima na Kosovu srpska zajednica bi pokazala svest o složenosti sopstvenog položaja, ali i položaja Srbije. Samo ekonomski stabilna i politički konstruktivna srpska zajednica može obezbediti svoj trajni opstanak na Kosovu i postati samostalni društveno-politički akter”, navodi se u saopštenju.

Oni takođe ocenjuju da vekovni suživot Srba i Albanaca na Kosovu pokazuje da je normalizacija međusobnih odnosa najbolja opcija i za jednu i za drugu zajednicu.

Aktivisti Helsinškog odbora će do subote imati brojne sastanke, okrugle stolove i kontakte sa ljudima na terenu kako bi objasnili potrebu za što masovnijim izlaskom Srba na lokalne izbore, 15. novembra.

Ovakvi pozivi Srbima da glasaju dolaze samo nekoliko dana uoči izbora i višenedeljenih poruka predsednika i premijera Srbije, kao i Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se nisu stekli uslovi da kosovski Srbi izađu na predstojeće izbore.