Britanija odbila zahtjev za izručenje Assangea u SAD

Slavlje podržavaoca Juliana Assangea ispred Centralnog krivičnog suda u Londonu, nakon što je sudac presudio da osnivač WikiLeaksa ne smije biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. 4. januara 2021.

Britanski sudija presudio je u ponedjeljak da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne smije biti izručen Sjedinjenim Državama zbog optužbi za kršenje zakona o špijuniranju i zavjeru u hakiranje državnih računara.

Sutkinja Vanessa Baraitser izrekla je presudu na londonskom sudu Old Bailey rekavši da je zabrinuta zbog zdravlja 49-godišnjeg Assangea dok je zatvoren u zatvoru u jugoistočnom Londonu, HMP Belmarsh rekavši da bi to bilo "opresivno" zbog njegovog mentalnog zdravlja, javlja BBC.

Okružna sutkinja Baraitser iznijela je dokaze o njegovom samopovređivanju i samoubilačkim mislima i rekla: "Cjelokupni dojam je da je gospodin Assange depresivan i ponekad očajan čovjek koji se boji za svoju budućnost."

Američka vlada rekla je da će se žaliti na odluku.

Pročitajte i ovo: Početak kraja pravne bitke Juliana Assangea

Assangeov pravni tim kontinuirano tvrdi da je američko gonjenje osnivača WikiLeaks-a „izvanredno, bez presedana i politizovano“ i predstavlja „flagrantno negiranje njegovog prava na slobodu izražavanja i predstavlja osnovnu prijetnju slobodi štampe širom svijeta.“

Prema riječima njegovih branilaca, Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, posebno sklonosti ka samoubistvu.

Pročitajte i ovo: Stručnjak na saslušanju smatra da bi Assange mogao počiniti samoubistvo ako bude izručen u SAD

Američka vlada tvrdi da su pitanja koja je pokrenuo Assangeov tim “nepravomoćna” u postupku.

Pročitajte i ovo: Harlem Desir pozvao Britance da ne izruče Assangea SAD-u

Osnivač WikiLeaks-a tereti se po 17 optužbi za špijunažu i jednoj tački zloupotrebe računara, nakon što je WikiLeaks prije deset godina objavio mnoštvo povjerljivih američkih vojnih dokumenata.

Curenje, nazvano najvećim u istoriji, sadržalo je stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Osnivač WikiLeaks-a trenutno čeka suđenje u Velikoj Britaniji, nakon što ga je policija Londona uhapsila 2019. godine nakon što mu je Ekvador opozvao politički azil koji je dobio 2012. godine.

Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje, a specijalni izvještač UN za mučenje i druge surove, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne Nils Melzer pridružio se pozivima za pomilovanje Assangea.