Dostupni linkovi

Harlem Desir pozvao Britance da ne izruče Assangea SAD-u


Protesti protiv izručenja Assangea SAD-u, London
Protesti protiv izručenja Assangea SAD-u, London

Predstavnik OSCE-a za medije Harlem Desir (Arlem Dezir) pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača WikiLeaksa (Vikiliks) Juliana Assangea (Džulijan Asanž), uoči prvog ročišta, 24. februara, o njegovom mogućem izručenju Sjedinjenim Državama.

"Brojne optužbe i nesrazmjerna osuda sa kojom je suočen mogla bi imati zastrašujući uticaj na slobodu izražavanja i slobodu štampe", napisao je Desir na svom Twitter nalogu.

Desir je u saopćenju podsjetio da se 24. februara održava prvo ročište Assangeu koji je objavio povjerljive dokumente na internet stranici WikiLeaks 2010. godine. On je optužen po 18 tačaka optužnice uključujući navodno kršenje Zakona o špijunaži objavljivanjem povjerljivih informacija i može dobiti zatvorsku kaznu do 175 godina ako bude osuđen.

"Pozivam britanske vlasti da ne izruče Juliana Assangea kada se održi ročište u ponedjeljak. Posebno sam zabrinut zbog brojnih optužbi protiv njega i nesrazmjerne zatvorske kazne do 175 godina, sa kojom bi se potencijalno mogao suočiti ako bude osuđen", napisao je Desir.

On je rekao da treba uzeti u obzir javni interes nekoliko publikacija WikiLeaksa 2010. godine, koje su doprinijele važnim istraživačkim izvještajima.

"Neophodno je imati u vidu uticaj na slobodu izražavanja i medijsku slobodu ako on bude izručen i osuđen. To bi moglo imati zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu medija", napisao je Desir. On je rekao da će pažljivo pratiti razvoj ovog slučaja.

Assange je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Sjedinjene Države su zatražile izručenje Assangea koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač WikiLeaksa je dobio podršku organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji su pokrenuli peticiju sa do sada oko 40.000 potpisa.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je prošle sedmice da Assange ne treba biti izručen SAD-u zbog potencijalnog uticaja tog slučaja na slobodu medija i zabrinutosti za loše postupanje prema njemu.

XS
SM
MD
LG