Dostupni linkovi

Stručnjak na saslušanju smatra da bi Assange mogao počiniti samoubistvo ako bude izručen u SAD


Postoji velika vjerovatnoća da će Julian Assange pokušati da se ubije ukoliko bude izručen Sjedinjenim Državama zbog optužbi za špijunažu, rekao je u utorak stručnjak za psihijatriju tokom saslušanja za izručenje osnivača WikiLeaksa.

Michael Kopelman, profesor emeritus neuropsihijatrije sa Kings College-a u Londonu rekao je da Assange ima povijest depresije i da postoji “veoma visok” rizik od samoubistva ako bude izručen u SAD.

On je također rekao da postoji i “mnoštvo poznatih rizičnih faktora” uključujući porodičnu historiju depresije i samoubistva, kao i izolaciju koju je Assange prošao, prvo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u kojoj je boravio od 2012. do 2019., a od aprila prošle godine u britanskom zatvoru.

Kopelman je također rekao da je Assangeu dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra, što je dalje povezano sa tendencijom razmišljanja o samoubistvu.

Tokom unakrsnog ispitivanja Jamesa Lewisa, advokata koji zastupa američku vladu, Kopelman je rekao da je uvijek na oprezu od mogućnosti da pacijent možda “pretjeruje”.

Američki tužioci optužili su Assangea za 17 tačaka koje uključuju špijunažu i jednu tačku zloupotrebe računara zbog objavljivanjam tajnih vojnih dokumenata na WikLeaksu.

Assange je 2010. godine dospio na međunarodne naslovnice kada je WikiLeaks objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apache u Bagdadu iz 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara agencije Reuters.

Ukoliko bi bio optužen po ovim tačkama, Assange bi se mogao suočiti sa 175 godina zatvora.

U junu 2012. godine, suočen sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za silovanje koje su u međuvremenu odbačene i kaznom zbog kršenja uslova kaucije u Britaniji, Assange traži azil u ekvadorskoj ambasadi u kojoj je proveo sedam godina.

Nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, izveden je iz ambasade u aprilu 2019. godine i odslužio je kratku zatvorsku kaznu u Britaniji zbog kršenja uslova garancije.

Njegov advokatski tim tvrdi da je Assange novinar te da ima pravo na zaštitu kroz Prvi amandman američkog Ustava zbog objavljivanja dokumenata koji su razotkrili nezakonite radnje američkih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Saslušanje o Assangeovom izručenju SAD-u počelo je 7. septembra i trajat će do početka oktobra.

XS
SM
MD
LG