Kon: Razmišljamo o pooštravanju mera u Srbiji

Beograd, 19. oktobar

Član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon izjavio je da se razmišlja o pooštravanju mera, navodeći da je epidemiološka situacija nepovoljna i da se "i dalje pogoršava".

"Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga se nadamo da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, a najteža situacija je u Beogradu", rekao je Kon za televiziju Pink.

On je dodao da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

Pročitajte i ovo: Ministar zdravlja Srbije: Popunjenost COVID bolnica sve veća

"Virus se najviše prenosi na mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna", rekao je Kon.

Kon je rekao i da se povećava broj škola u kojima ima zaražene dece, ali da su to još uvek pojedinačni slučajevi.

"Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju", naveo je Kon.

U Beogradskoj areni 34 pacijenta

U privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni trenutno se nalazi 34 pacijenata, a za 24 časa već su tri pacijenta zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja prebačeni na Infektivnu kliniku, izjavio je zdravstveni koordinator te privremene bolnice Predrag Bogdanović.

Pročitajte i ovo: U beogradskoj areni privremena bolnica sa 1.500 kreveta

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da pacijenti koji su smešteni u Areni imaju umereno tešku kliničku sliku, a da je starosna struktura promenjena u odnosu na prvi talas.

"Sada su pacijenti starije životne dobi, 60, 70, 80, godina", rekao je Bogdanović i dodao da će oni u Areni biti dve, do tri nedelje, kada odlaze kućama na dalje lečenje.

U Vojvodini nesigurno

Epidemiološka situacija u Vojvodini je nesigurna, sa tendencijom pogoršanja, jer je u odnosu na prethodnu nedelju registrovan značajan porast slučajeva infekcije korona virusom, saopšteno je 27. oktobra iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Dnevni broj registrovanih slučajeva u Vojvodini kontinuirano raste od utorka 20. oktobra, te je tokom jučerašnjeg dana registrovano 86 novih slučajeva. Nepovoljna okolnost je što broj hospitalizovanih značajno raste", stoji u saopštenju.

Navodi se da je u Vojvodini trenutno 516 aktivnih slučajeva što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 246, što je, takođe, udvostručenje u odnosu na prethodnu nedelju.

Janković: Preti eksponencijalni rast broja zaraženih

Član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom i dodao da se "mora učiniti sve da do toga ne dođe".

Janković je za RTS rekao da zabrinjava svaki porast brojki, i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

"Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine", rekao je Janković.

On je naveo i da virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

U Srbiji je 26. oktobra registrovan 341 novi slučaj zaraze od 6.503 testiranih. Od posledica COVID-19 preminula je jedna osoba, objavljeno je na portalu Ministarstva zdravlja Srbije.

Hospitalizovano je 768 osoba, od kojih je 39 na respiratoru.