Britanija uvela sankcije za ruske i saudijske državljane zbog kršenja ljudskih prava

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab

Velika Britanija uvela je sankcije za 25 ruskih državljana za koje kažu da su uključeni u zlostavljanje i ubistvo advokata Sergeja Magnitskog, kao i za 20 državljana Saudijske Arabije za koje se smatra da su uključeni u smrt novinara Jamala Khashoggija, saopštilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Prva imenovanja će uključiti one osobe koje se dovode u vezu sa mučenjem i ubistvom Sergeja Magnitskog, advokata koji je otkrio najveću poreznu prevaru u ruskoj historiji, kao i one koji su uključeni u brutalno ubistvo pisca i novinara Jamala Khashoggija.”

Raab je također rekao da je cilj sankcija da zaustave pranje “krvavog novca u ovoj zemlji”.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, mjere najavljene u ponedjeljak protiv pojedinaca u Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Mijanmaru i Sjevernoj Koreji uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja. Ovo je prvi put da će Velika Britanija sama imenovati i kazniti pojedince i organizacije optužene za kršenje ljudskih prava.

“Danas ova vlada šalje veoma jasnu poruku u ime Britanaca da oni koji imaju krv na svojim rukama, razbojnici i despoti, diktatori i pristalice, neće moći ušetati u ovu zemlju i kupiti nekretninu na King’s Road, niti kupovati u Knightsbridgeu, ili iskreno, sipati prljavi novac kroz britanske banke ili druge finansijske institucije”, izjavio je Raab, prenosi Reuters.

Nakon izlaska iz Evropske unije u januaru ove godine, premijer Boris Johnson želi uspostaviti novu neovisnu ulogu Britanije u vanjskim i trgovinskim odnosima i ovo je prvi put da London može samostalno nametnuti zamrzavanje imovine i zabrane izdavanje viza.