Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubistvo Khashoggija u Turskoj


Jamal Khashoggi na događaju u Londonu, 29. septembar 2018.
Jamal Khashoggi na događaju u Londonu, 29. septembar 2018.

Turski sud počeo je u petak 3. jula suđenje u odsustvu dvojici saradnika saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana kao i za 18 drugih državljana Saudijske Arabije zbog ubistva Jamala Khasoggija, kolumniste Washington posta u oktobru 2018. godine.

Tužilaštvo u Istanbulu navodi u optužnici iz marta da su bivši zamjenik šefa saudijske generalne obavještajne službe Ahmed el Asiri i bivši savjetnik u kraljevskom sudu Saud el Kahtani podstakli "planirano ubistvo sa monstruoznom namjerom".

Tužilaštvo traži kaznu doživotnog zatvora za optužene osobe, koje su napustile Tursku te će im se suditi u odsustvu.

Suđenje prati njegova zaručnica Hatice Cengiz koja se nada da će to dovesti do informacija o tome gdje se nalaze Khashoggijevi ostaci.

Pored nje na suđenju je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Agnes Callamard, koja je ranije ubistvo kolumniste dovela u direktnu vezu sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom.

Odvojeno suđenje u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija odbacila je zahtjeve Turske za izručenjem osumnjičenih. Samo suđenje bit će pomno posmatrano zbog mogućih novih informacija ili dokaza o ubistvu uključujući i to gdje se nalaze Khashoggijevi posmrtni ostaci, piše agencija Associated pres (AP).

Turski tužioci kažu kako su osumnjičeni “od početka postupali u skladu sa odlukom da žrtvu odvedu u Saudijsku Arabiju i ubiju ako ne pristane.”

Rijad je insistirao da su kraljevski sudovi ispravno mjesto za suđenje osumnjičenima, te su sproveli suđenje za 11 osumnjičenih za ubistvo. U decembru prošle godine osudili su pet osoba na smrtne kazne, dok su još tri osobe osuđene zbog prikrivanje zločina dobile kombinovano, zatvorske kazne od 24 godine.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija, Agnes Callamard koja je sprovela istragu o ubistvu, izjavila je ranije da potraga za pravdom ne smije biti prepuštena saudijskom pravosudnom sistemu koji je, kako je navela, "ranjiv na politička uplitanja".

U svom izvještaju američka Centralna obavještajna agencija je zaključila da je prijestolonasljednik, Mohammed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara, što je mladi princ uporno poricao.

UN-ova specijalna izvjestiteljica Callamard također je u svom izvještaju navela da postoje "vjerodostojni dokazi" o umiješanosti saudijskog princa Salmana u ubistvo novinara.

"Dokazi prikupljeni tokom moje misije u Turskoj pokazali su da je gospodin Khashoggi bio žrtva brutalnog i unaprijed planiranog ubistva, kojeg su isplanirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije", rekla je Callamard u saopštenju nakon završene istrage u februaru prošle godine.

U intervjuu za američki TV kanal CBS, u septembru prošle godine bin Salman je rekao da kao lider preuzima "punu odgovornost" za ubistvo saudijskog novinara.

Ubistvo u oktobru 2018.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje. Iz njega nikada nije izašao. Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Tim od 15 saudijskih agenata doletio je u Tursku kako bi se susreli sa njim u konzulatu. Tim je uključivao doktora za forenziku, obavještajne i sigurnosne službenike, te pojedince koji su radili u uredu prijestolonasljednika.

Khashoggi je bio kritičar princa bin Salmana i prije ubistva pisao je kolumne za Washington Post.

Događaj iz oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu izazvao je oštre kritike iz svijeta i narušio odnose Ankare i Rijada, kao i međunarodni ugled princa Bin Salmana.

XS
SM
MD
LG