Dostupni linkovi

Evropski sud osudio Rusiju za kršenje ljudskih prava u slučaju Magnitski


Slika Sergeja Magnitskog
Slika Sergeja Magnitskog

Evropski sud za ljudska prava osudio je Rusiju za brojna kršenja ljudskih prava u slučaju zatvorske smrti pravnika Sergeja Magnitskog koja je pokrenula ozbiljnu diplomatsku krizu između Vašingtona i Moskve.

Sud je naložio Rusiji da plati 34.000 evra supruzi i majci Sergeja Magnitskog, koje su podnele tužbu tom sudu, zbog nanete moralne štete.

Sergej Magnitski, star 37 godina, umro je 2009. godine u pritvoru u Rusiji, nakon što je optužio zvaničnike za proneveru 230 miliona dolara. On je radio za fiskalnu službu pravne firme u Moskvi. ;Magnitski je uhapšen zbog optužbi o utaji poreza.

Među njegovim najvećim klijentima bio je najveći zapadni investicioni fond u Rusiji Hermitidž Kapital (Hermitage Capital).

Evropski sud je ukazao da su ruske vlasti zbog načina kako su delovale oko zdravstvenih problema Magnitskog "doveli njegov život u opasnost".

Sud je ukazao na na loše postupanje kome je bio izložen neposredno pre smrti i neoptpunu i neefikasnu istragu o uslovima njegove smrti, propuste u lekarskoj nezi i nepoštovanje njegovog prava na pravično suđenje tokom njegovog procesa i posthumne presude.

Takođe je ocenjeno da je odluka ruskih vlasti u martu 2013. da stavi taj slučaj ad akta "površna".

XS
SM
MD
LG