Građanima BiH omogućen tranzit kroz Hrvatsku za Neum

Neum

Iz Operativnog centra Granične policije (OC GP) Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je od nedelje, 28. juna, ujutru omogućen tranzit državljanima BiH na putu do Neuma, grada na Jadranskom moru na jugu BiH.

"Dobili smo informaciju da je sinoć, 27. juna, u određenom periodu bio onemogućen tranzit državljanima BiH kroz Republiku Hrvatsku na putu do Neuma, međutim, jutros od 7 sati državljani BiH uredno prolaze hrvatske granične prijelaze na putu do Neuma", rečeno je za RSE u Operativnom centru Granične policije.

Iz OC GP BiH su rekli i da nije poznato zašto je 27. juna uveče došlo do obustave odluke o tranzitu niti ko je ujutru dozvolio prolazak, te da su ove podatke dobili sa Graničnog prijelaza Doljani.

I portparolka GP BiH Franka Vican je za RSE potvrdila da su od hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dobili službenu informaciju kako je "od 7 ujutru preko Međunarodnog graničnog prelaza (MGP) Doljani (BiH) – MGP Metković (RH) dozvoljen tranzit preko teritorije RH državljanima BiH, koji putuju za Neum".

Nakon što je nekoliko bosanskohercegovačkih portala prenijelo informaciju da je na graničnom prelazu Doljani građanima BiH onemogućen tranzit kroz Hrvatsku prema Neumu, RSE je pozvao i MUP Republike Hrvatske.

"Tranzit za građane BiH kroz Hrvatsku je omogućen", rečeno je za RSE iz Operativnog centra MUP-a RH dok podatke u vezi sa graničnim prelazom Doljani nisu mogli dati jer ih nisu imali.

Povodom informacija o tome kako je građanima BiH onemogućen tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, u nedjelju je reagovala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavljujući recipročne mjere.

"Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet", izjavila je ministrica Turković.

Ona smatra kako je nesporna činjenica da Hrvatska, kao članica Evropske unije mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slaže s tim da se građanima BiH zabrani i tranzit kroz Hrvatsku.

"Nije mi poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je naš pozitivan odnos prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije", navedeno je u izjavi ministrice vanjskih poslova povodom informacija o zabrani tranzita kroz Hrvatsku na graničnom prelazu Doljani.

Hrvatska je od četvrtka, 25. juna uvela mjere 14-dnevne samoizolacije za sve građane koji dolaze iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Što se tiče tranzitiranja državljana ovih zemalja kroz Hrvatsku, voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je tada rekao da se "obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz navedene zemlje".

Dan kasnije, u petak 26. Juna, Božinović je najavio da će se odluka o obavezi 14-dnevne samoizolacije za sve koji dolaze iz smjera ovih zemalja još jednom revidirati u narednim danima.