Dostupni linkovi

Hrvatska će ponovno razmotriti mjere samoizolacije


Turisti na Krku, lipanj 2020

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u petak (26. lipnja) da će se odluka o obavezi 14-dnevne samoizolacije za sve koji dolaze iz smjera Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova još jednom revidirati u sljedećim danima, a na tom tragu je i izjava ministra turizma Garija Capellia.

"Pazite, to će se mijenjati iz dana u dan. Ne samo sa BiH, nego možda i sa nekom drugom zemljom. Tako da ono što ste me pitali jučer ne znači da sutra neće biti drugačije", kazao je Capelli 26. lipnja.

On je kazao kako je na 26. lipnjau Hrvatskoj bilo 35.000 turista više nego dan ranije, dakle ukupno 280.000 turista. U četvrtak 25. lipnja on je izvijestio da je popunjenost turističkih kapacitetau Istri i na Kvarneru negdje i preko 50 posto, a na razini Jadrana26 do 27 posto.

U turizmu su svjesni da će im obaveza 14-dnevne samoizolacije za sve koji dolaze iz smjera BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nanijeti štete, ali se uzdaju u aktualne izjave i u izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će ta mjera biti kratkotrajna.

Turisti iz BiH

Najviše turista iz BiH dolazilo je na srednji Jadran, u prvom redu na Makarsku rivijeru.

"Ako gledamo samo komercijalni smještaj, dakle hoteli, privatni smještaj, obrti, poduzeća, kampovi i tako dalje, tu smo na 27 posto od prošlogodišnjeg broja gostiju. Tih 1.999 gostiju je 27 posto od onog što smo imali na današnji dan prošle godine", kaže direktor Turističke zajednice Baška Voda Ante Jurišić.

On je komentirao i uvođenje samoizolacije za one koje dolaze iz ove četiri države.

"Hoće li to pogoditi turizam Baške Vode – hoće. Međutim, puno gore bi bilo da pogodi zdravlje Baškovođana i gostiju u Baškoj Vodi. O turizmu i zaradi je na toga, a na prvom mjestu je zdravlje". poručio je prvi čovjek baškovođanskog turizma.

Jahte u Dubrovniku, lipanj 2020
Jahte u Dubrovniku, lipanj 2020

Bolnička liječenja, bez teških slučajeva

I dok raste broj turista, od kojih nijedan nije zaražen, posljednjih dana u Hrvatskoj raste i broj zaraženih. Ipak, u Hrvatskoj je unazad 24 sata 56 novooboljelih, osjetno manje nego dan ranije kada ih je bilo 95, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata je novooboljelihgotovo 4 puta manje nego dan ranije, izvijestio je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

"Imamo 12 novopozitivnih osoba. Njih osam pripada krugu Đakovo, a četiri krugu Osijek. Među oboljelima je i dvoje djece iz Đakova. Trenutno je aktivno oboljelih 79 u županiji," kazao je Ivanović.

Od tog broja 18 je na bolničkom liječenju, svi su stabilno i nitko nije na respiratoru, Ukupno je 631 osoba u samoizolaciji, 167 više nego jučer.

U utorak 25. lipnja u toj je županiji bilo 40 novooboljelih, 38 u Đakovu i dvoje u Osijeku, a prvog dana izbijanja bolesti 24. lipnja u Đakovu je bilo 13 zaraženih redovnica. Naime, virus se probio u tamošnji samostan, najvjerojatnije preko redovnica koje su se vratile s Kosova. I dok je situacija u samostanu sada pod kontrolom, lokalne vlasti upozoravaju da se proširio i među građane Đakova.

U Zagrebu su oni koji su registrirani sa zarazom stigli iz BiH i Srbije (na fotografiji detalj iz Zagreba)
U Zagrebu su oni koji su registrirani sa zarazom stigli iz BiH i Srbije (na fotografiji detalj iz Zagreba)

Uvezeni slučajevi

U Zagrebu su unazad 24 sata zabilježena 23 novozaražena, prema 25 koliko je bilo jučer 25. lipnja, izvijestio jeravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

"Pet je uvoz što iz Srbije što iz Bosne i Hercegovine – ljudi koji su tamo boravili. Dva su slučaja povezana sa Đakovom. Imamo šest oboljelih koje jedino epidemiološki možemo povezati sa boravkom u noćnim klubovima", kazao je Šostar.

U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u zagrebačkom Jankomiru – kamo je virus prodro 24. lipnja -je dvoje novooboljelih, što ukupni broj oboljelih u toj ustanovi čini 23 – 16 pacijenata i 6 zdravstvenih radnika. U Zagrebu je 99 aktivno oboljelih.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet novooboljelih osoba - četiri iz Splita i jedna iz Makarske.

U Zadarskoj županiji su dvije novooboljele osobe – vozač koji je na Adria Tour turniru prevozio tenisače i jedan od tenisača.

U Primorsko-goranskoj županiji je 5 novooboljelih, nitko nije hospitaliziran. Dan ranije bilo ih je 11, od toga 5 pomorci koji su se vratili kućama. U Istri nema novooboljelih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG