Dostupni linkovi

Granice EU ostaju zatvorene za većinu zemalja Zapadnog Balkana i posle prvog jula


Neke zemlje Zapadnog Balkana isključene su sa liste zbog rasta broja zaraženih
Neke zemlje Zapadnog Balkana isključene su sa liste zbog rasta broja zaraženih

Zemlje članice Evropske unije (EU) su se usaglasile oko liste sa imenima država prema kojima će se otvoriti granice, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatsko predsedavanje će, prema diplomatskim izvorima, u ponedeljak pokrenuti takozvanu pisanu proceduru, koja podrazumeva da ako do ponoći između ponedeljka i utorka nema prigovora od bilo koje države članice, onda se smatra da je preporuka usvojena i stupa na snagu u sredu, prvog jula.

Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Evropske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26 juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osveženoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog jula, među kojima, iz regiona, su samo Srbija i Crna Gora uspele da uđu.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterijuma.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Severne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prestonice EU imaju rok do subote u 18 sati, da se usagalase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Pad broja zaraženih ključan za otvaranje granica

Naime, glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih sa korona virusom.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana.

11. juna je na Zapadnom Balkanu bilo slično ili bolje

EK je 11. juna preporučila zemljama članicama da se od 1. jula ukinu restriktivne mere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".

Mere su uvedene sredinom marta, zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mere i unutar evropskih granica. One su za teritoriju EU i Šengen zonu ukinute 15 juna.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

Preporuke nisu pravno obavezujuće

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG