Dostupni linkovi

Hrvatska uvodi samoizolaciju za dolaske iz Srbije, BiH, Kosova i S. Makedonije


Granični prelaz Batrovci između Srbije i Hrvatske, 20. mart 2020.
Granični prelaz Batrovci između Srbije i Hrvatske, 20. mart 2020.

Zbog toga što je većina novozaraženih od korona virusa posljednjih tjedana došla iz smjera Bosne i Hercegovine, Srbije,Kosova i Sjeverne Makedonije, Hrvatska uvodi obaveznu dvotjednu samoizolaciju za sve osobe, neovisno o državljanstvu, koje ulaze u Hrvatsku iz tih zemalja, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

"Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku, a obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz navedene zemlje", kazao je voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mjera se ne odnosi na dnevne migracije radnika koji zbog potreba posla ulaze u Hrvatsku, pojasnio je Božinović, jer se to uvijek dopuštalo i na razini Europske unije.

Mjera će biti povučena kada trend pada broja zaraženih korona virusom u tim zemljama bude značajan, uz još jedan kriterij.

"Ako samo mogu dodati, uz sve ovo , i ono o čemu smo govorili – da li taj trend u pojedinoj zemlji ima utjecaja na povećanje broja oboljelih u Hrvatskoj, jer to je primarni pokazatelj ili podatak kojeg pratimo,", pojasnio je Božinović.

Tako za sada padaju u vodu planovi građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije dajedan od ovih dana krenu na ljetovanje u Hrvatsku, osim ako imaju vlastitu nekretninu u kojoj će provesti 14 dana samoizolacije, ili ako dolaze iz neke od deset zemalja Europske unije za koje je Hrvatska 28. svibnja ukinula sva ograničenja, osim obaveze pridržavanja epidemioloških mjera.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Europska komisija je 11. lipnja preporučila da se sa 1. srpnjem ukine ograničenje ulaska u Europsku uniju za državljane BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, s obrazloženjem da je "njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU", međutim Slovenija je 19. lipnja uvela 14-dnevnu karantenu za one koji dolaze iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, upravo sa argumentom da su novozaraženi u Sloveniji većinom osobe koje dolaze iz tih zemalja.

Hrvatska je prema najavama ministra turizma Garija Capellija trebala između 22. i 25 lipnja potpuno otvoriti granice za turiste iz Bosne i Hercegovine, koji obično čine velik postotak gostiju na makarskoj rivijeri i drugdje u srednjoj Dalmaciji, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije u toj zemlji i ta je najava pala u vodu.

Zbog povećanog broja oboljelih Hrvatska od 25. lipnja uvodi i obavezno nošenje maski za lice za sve putnike u javnom gradskom prometu, a vozači ne smiju krenuti ako neki od putnika nema masku za lice.

XS
SM
MD
LG