'Dan bijelih nišana' u Memorijalnom centru Potočari

Akciju čišćenja je pokrenuo Senad Džananović, povratnik u Srebrenicu, a na poziv se odazvalo više od 100 povratnika

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari je danas okupio Bošnjake-povratnike u Srebrenicu i Bratunac u akciji čišćenja bijellih nišana, nadgrobnih spomenika ukopanih žrtava genocida.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Akciju čišćenja je pokrenuo Senad Džananović, povratnik u Srebrenicu, a na poziv se odazvalo više od 100 povratnika.

Akcija se provodi uvažavajući najveće standarde zdravstvene zaštite i distance zbog pandemije korona virusa.

Salih Dubičić iz Bratunca za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je naprije očistio nišane svog oca Hajrudina Dubičića.

„Tu mi je i nekoliko članova uže porodice, te sam očistio i njihove, kao i nišane drugih šehida koji su ukopani ovdje u Memorijalnom centru Potočari“, rekao je Salih Dubičić.

Bijele nišane čistio je i Ramiz Nukić iz okoline Bratunca koji je poznat po tome da, u saradnji sa Institutom za traženje nestalih BiH, po šumama traži skeletne ostatke žrtava genocida iz jula 1995. godine.

„Osim toga, uključio sam se u akciju čišćenja nišana. Osjećam dužnost da živim sa ovim šehidima čije sam kosti pronašao u šumama u okolini Bratunca. Ovdje imam nekoliko članova porodice, ali i svi ostali su mi kao porodica“, kaže Ramiz Nukić.

Amra Begić Fazlić iz Memorijalnog centra Srebrenica izrazila je svoju zahvalnost za pomoć uoči 25. godišnjice od genocida.

„Nekada zaboravljamo koliko je važna saradnja Memorijalnog centra sa lokalnom zajednicom, sa Bošnjacima-povratnicima koji žele dati svoj doprinos i pomoći da ova institucija opstane. Vrijeme je da gradimo neke nove tradicije i običaje, a jedna od njih može biti upravo i ovakva akcija“ poručila je ona.

Akcija pod nazivom „Dan bijelih nišana“ organizovana je i ranije, a prema riječima Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra, ima dvije poruke:

„Htjeli smo da pokažemo da ovi mezari ovdje nisu sami. Drugo, Memorijalni centar Potočari nije mjesto za mrtve, već i za žive. Ovo je mjesto oko kojeg se mi okupljamo i uvijek će tako biti“, rekao je Suljagić.

Genocid u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine, nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti iz bivše zaštićene enklave Ujedinjenih nacija, počinile su snage Vojske Republike Srpske jula 1995. godine.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega je jedna nepravomoćna).