Dostupni linkovi

Haško tužilaštvo: Hitno zakazati raspravu o žalbi u slučaju Ratka Mladića


Ratko Mladić tokom izricanja prvostepene presude 2017. godine u Hagu

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove traži da se rasprava o žalbama na prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, održi u sedmici od 20. jula, navodi se u hitnom prijedlogu Tužilaštva.

"Bez obzira na pandemiju, Mehanizam ima obavezu da osigura ekspeditivne postupke. Ročište vezano za žalbu ne može biti odgođeno za poslije pandemije. Umjesto toga, trebalo bi ga održati brzo, dok je zdravstvena situacija u Holandiji relativno stabilna", objašnjavaju iz Tužilaštva.

Inače, rasprava o žalbama na prvostepenu presudu trebala je biti održana 16. i 17. juna, ali je odgođena zbog mjera vezanih za korona virus.

Prije toga, rasprava zakazana za 17. i 18. mart je takođe odgođena na zahtjev odbrane, zato što je Mladića (78) očekivala operacija "otklanjanja polipa na debelom crijevu" koja je obavljena 28. marta.

"Pravila Mehanizma pružaju dovoljno fleksibilnosti za vođenje postupaka na daljinu, putem tehnologije video konferencija. Pored toga, Vijeće bi trebalo da zatraži od Sekretarijata da pripremi sudnicu tako da se poštuju uslovi potrebni za očuvanje zdravlja i sigurnosti prisutnih, te da odredi raspored bilo kakvog odgovora u svjetlu hitnosti pomenutog saslušanja, navodi žalbeno vijeće", navodi haško tužilaštvo.

Prema saopštenju iz Haga, bilo bi poželjno da sve sudije budu fizički prisutne tokom saslušanja, ali nije obavezno. Ako ne bude moguće da sudije doputuju u Hag zbog pandemije, trebalo bi na drugi način, uz korištenje tehnologije, omogućiti njihovo učešće, smatraju tužioci.

Ističu da pravilo 19 Pravilnika MMKS dozvoljava da se saslušanja održe i bez prisustva sudije, te će, u slučaju nemogućnosti prisustvovanja putem videa, sudija moći da unaprijed postavi pitanja, pogleda video-snimak saslušanja ili da pročita zapisnik i da nakon toga postavi pitanja.

"Saslušanje može da se nastavi i uz učešće Mladića putem videa iz pritovorske jedinice, a to će biti omogućeno i njegovim advokatima ako ne budu mogli fizički da prisustvuju zbog ograničenja putovanja usljed pandemije. Braniocima mora biti omogućena privilegovana linija za komunikaciju sa Mladićem."

U saopštenju se ističe da je sigurno prisustvo u sudnici moguće, uz sprovođenje mjera kao što su ograničavanje broja ljudi, označavanje udaljenosti između učesnika, zahtijevanje od učesnika da nose maske kada ne govore, planiranje dodatnog čišćenja tokom pauza, postavljanje pleksiglasa i slično.

Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Od hapšenja i ekstradicije krio se duže od decenije. Uhapšen je 25. maja 2011. u selu Lazarevo u Srbiji, devedeset kilometara od Beograda. Šest dana kasnije izručen je Hagu.

XS
SM
MD
LG