Dostupni linkovi

Usvojen Program obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, na sastanku u petak u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, usvojio je Program obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić izjavio je nakon sastanka da je Programom obilježavanja četvrt vijeka od genocida u Srebrenici predviđeno niz sadržaja na kojima će, zbog pandemije korona virusa, biti reduciran i kontrolisan broj ljudi.

“Što se tiče ukopa, mi smo imali veliku dilemu. Danas smo donijeli odluku da bude ukop i to je uvršteno u program. Svi oni koji žele da ukopaju svoje najmilije mi smo im to omogućili, s tim da pozivamo da, što se tiče ukopa i dženaze, prisustvuju samo srodnici žrtava koji dođu ovdje, jer moraćemo imati kontrolu svih onih koji će ući u mezarje - rekao je Fejzić.

Fejzić je naveo da će u svim dešavanjima u povodu 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, od okupljanja preživjelih, Marša mira, same komemoracije 11. jula, te kasnije obilazak stratiša biti odrganizovano uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prije proglašenja pandemije korona virusa, brojni državnici iz cijelog svijeta najavili su dolazak u Srebrenicu na obilježavanje 25. godišnjice od genocida, ali su odustali, te će imati priliku da putem video linka prate komemoraciju i da se obrate na taj način.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna).

XS
SM
MD
LG