Mihajlović: Srbija spremna da 18. maja pokrene avio-saobraćaj

Otvaranje će ipak zavisiti od ostalih zemalja Evropske unije, rekla je Mihajlović.

Srbija je spremna da otvori i pokrene avio-saobraćaj 18. maja, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da će to ipak zavisiti od ostalih zemalja Evropske unije i kada će i ostale zemlje dozvoliti letove sa svojih aerodroma.

"Mi nismo zatvarali aerodrome, nego su svuda bile ukinute redovne avio-linije. Beogradski aerodrom bio je otvoren sve vreme vanrednog stanja jer smo dopremali humanitarnu pomoć i vraćali naše građane iz drugih država. Naš je predlog da se putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da letovi sa aerodroma Nikola Tesla, kao i aerodroma u Nišu i Kraljevu pokrenu tada", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da ukoliko se Evropa ne otvori do tog datuma da neće ni Srbija i da sve što Srbija radi u međunarodnom saobraćaju mora biti usklađeno sa drugim državama.

Članica Kriznog štaba, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla je da bi jedna od mera pod kojim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj, mogla da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata.

"To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju", rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Broj putnika u prevozu u odnosu na prostor

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da u ponedeljak, 4. maja počinje da radi međugradski saobraćaj u skladu sa preporukama lekara, a da će se gradski prevoz vraćati fazno u Beogradu i Nišu od 8. maja.

"Broj putnika gledaće se u odnosu na prostor i tačno će se znati na koja se vrata ulazi i izlazi, suština je da se izbegne kontakt", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se u skladu sa preporukama lekara pripremaju protokoli i pravila za funkcionisanje javnog saobraćaja.

"Postojaće tačno odvojen prostor između vozača i putnika. Gledaće se i prostor u autobusu i vozu jer je suština da i dalje nema bliskog kontakta među građanima, koji će morati da nose zaštitnu opremu", rekla je Mihajlović.