Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još 6 osoba, 222 nova slučaja COVID 19


Medicinski radnik
Medicinski radnik

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo još šest osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 168, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Preminula su tri muškarca i tri žene.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.446 osoba, od kojih je 222 bilo pozitivno.

Hospitalizovano je 2.517 pacijenta, a na respiratoru je njih 79.

U Srbiji je ukupno potrđeno 8.497 slučajeva COVID-19. Do sada je izlečeno 1.260 osoba.

Stopa smrtnosti od koronavirusa trenutno iznosi 1,98 procenata obolelih.

U Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović" smešteno je 49 dece inficirano korona virusom.

"Do sada dečja populacija uglavnom prolazi kroz blage oblike i kliničku sliku koja liči na prehladu", rekla je zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Najveći broj onih koji su bili pozitivno registrovani na COVID 19 je zabeležen u Beogradu gde ih je bilo 2.122, odnosno 27,38 posto, zatim u Nišu 1.189 (15,34 odsto),sledi Ćupriji sa 3 odsto, Leskovac sa 2,68 procenta, Kruševac sa 2,41, Valjevo sa 2,32...

Procenat zaraženih u odnosu na broj stanovnika u Srbiji je 0,12 posto.

'Na putu da dobijemo prvu rundu'

"Na putu smo da dobijemo prvu rundu, još uvek je nismo dobili i ne treba da se opustimo. Ako ovo sa postepenim ublažavanjem mera bude uspešno privedeno kraju prva runda će se završiti u našu korist", ocenio je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević je rekla da se za vreme letnjih meseci smanjuje verovatnoća kapljičnog prenošenja jer virus brže pada na tlo.

"Ali ukoliko virus uđe u organizam koji je na njega osteljiv, onda nema nikakvog uticaja kakva je spoljna temperatura. On se onda nesmetano umnožava i prenosi ukoliko mu to dozvolimo", navela je ona.

XS
SM
MD
LG