Mustafa protiv novih mera na Kosovu

Određeni ministri su sami postali zakon: Isa Mustafa

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa se na Fejsbuku izjasnio protiv novih mera koje je Ministarstvo zdravlja na dužnosti predložilo u ponedeljak u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Na osnovu novih mera, od srede (15. april), građani stariji od 16 godina moći će dnevno da izađu na samo sat i po vremena u cilju snabdevanja. Raspored izlaska organizovan je u sedam grupa od 7 do 22:30 sati i zavisi od predzadnjeg ličnog broja. Zabranjeno je kretanje sa drugom osobom osim za osobe sa ograničenim sposobnostima ili mlađima od 16 godina. Starijim od 65 godina je preporučeno da ne izlaze. Građani su u obavezi da nose maske kad izađu. Takođe je zabranjeno kretanje vozila osim u pojedinim slučajevima. Kazne za nepoštovanje mera su od 1.000 do 2.000 eura za fizička lica, od 3.000 do 8.000 za pravna lica, a odgovorna osoba pravnog lica kazniće se od 500 do 1.500 eura.

Ovako izgleda 'zatvorena' Priština

Mustafa, inače dosadašnji koalicioni partner u vladi Aljbina Kurtija (Albin) je rekao da uspostavljanje takvih mera nije zakonsko i da njih ne može da uvodi ministar zdravlja.

"Na osnovu tih odluka, građani Kosova nisu građani sa Ustavom zagarantovanim pravima. Vlada na dužnosti nije vlada jedne parlamentarne države. Ona ne poštuje Ustav i odluku Ustavnog suda. Određeni ministri su sami postali zakon", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

On smatra da je jedino rešenje da se ova vlada ukloni i da se formira nova vlada koja će, kako je rekao Mustafa, zajedno sa Skupštinom Kosova doneti neophodne mere kako bi se prevazišla pandemija korona virusa.

Protiv novih mera izjasnila se i kosovska opozicija, a reagovala je i Asocijacija kosovskih opština, navodeći da se opštine nisu uopšte konsultovale u vezi sa tim i da su one već počele da prouzrokuju "haos i gužve po opštinama".

Premijer na dužnosti Aljbin Kurti izjavio je, međutim, u utorak da su pravni savetnici njegovog ureda i ministra zdravlja bili uključeni u proces izrade novih mera i dodao je da Kosovo ima potrebe da ograniči kretanje jer nema drugog rešenja.

"Sprečavanje je jedini način kada nemaš vakcinu", kazao je Kurti.

Kurtijeva vlada je 25. marta oborena na zahtev Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica pre svega u vezi mera u toku pandemije.