Odloženo suđenje organizatorima nasilnih događaja u Sobranju 2017.

Policija pokušava sprečiti demonstrante da uđu u Parlament, Sobranje 27. aprila 2017.

Suđenje organizatorima nasilnih događaja u makedonskom parlamentu iz 27. aprila 2017. godine, koje je trebalo da počne danas, odloženo je za pet dana na zahtev odbrane, da bi imali vremena da izvrše uviđaj u dokaze.

Na optuženičkoj klupi su tadašnji predsednik parlamenta Trajko Veljanoski, raniji ministri transporta Mile Janakieski i socijalnih politika Spiro Ristovski iz VMRO DPMNE i bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobavestavanje (UBK) Vladimir Atanasovski, koji se terete za krivično delo- terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti.

Za dve osobe, ranijeg premijera Nikolu Gruevskog i Nikolu Boškovskog iz UBK-a, koji su u ovom trenutku nedostupni organima progona, postupak je zaustavljen do njihovog pronalaženja. Gruevski se nalazi u Mađarskoj, gde je dobio azil, a Boškovski je u Grčkoj.

Krivični sud je u januaru prihvatio optužnicu, koja je bila podnesena u maju prošle godine nakon višemesečnog istražnog postupka. Prema tužiteljstvu, nalazi iz postupka ukazuju da su optuženi početkom 2017 godine, posle neuspešnih pregovora o formiranju vlade, sa namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost zemlje, pripremili i realizovali plan sa aktima nasilja da onemoguće mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj parlamentarnoj vecini. Sa tim ciljem, optuženi su organizovali i materijalno podržali masovne proteste, najpre pred zgradom Državne izborne komisije, a zatim i proteste pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koji su počeli krajem februara, a kulminirali 27 aprila 2017 godine nasilnim ulaskom u Sobranju.

Optuženi, kao organizatori, uključili su sveukupnu partijsku strukturu i materijalna sredstva za ispunjenje cilja, pri čemu su omogućili i kontinuirano smanjenje broja polcijskih službenika za obezbeđenje protesta i zgrade Sobranja. Kritičnog dana, kako se navodi u optužnici, oni su organizovali nesmetani ulazak narodnih masa u zakonodavnom domu, uključujući patriotska udruženja i angažirajući ljude za izvršavanje nasilja.

Sve je započelo kada su poslanici parlamentarne većine u tenzičnoj atmosferi izglasali Talata Džaferija za predsednika Sobranja, posle čega su u zgradi upali demonstranti, ali i grupa ljudi sa maskama koji su počeli da lome i biju. Među povređenima su bili kasniji premijer Zoran Zaev, kasnija ministarka odbrane Radmila Shekerinska i nekoliko drugih poslanika.

U sedištu VMRO DPMNE-a Janakieski i Ristovski kontinuirano su mobilizovali članstvo partije iz Skoplja i iz drugih gradova da u određenom trenutku izvrše nasilni upad u parlament, unapred znajući da je objekat neadekvatno obezbeđen i zastićen policijskim snagama i da ce prepreke za ulaz u Sobranje biti otklonjene. Istovremeno, Boshkovski sa vozilom u vlasništvu UBK-a u neposrednoj blizini Sobranja je doneo vatreno oružje i pancirne prsluke namenjene osobama koje protestiraju i imaju iskustva u rukovanju oružjem.

U toku nereda, Atanasovski, sa ciljem da se prikriju tragovi izvršenog krivičnog dela i da se ne otkriju registrovana dela nasilnog upada i nasilje izvšeno unutra u zgradi, dao je naređenje ljudima iz monitoring- sobe u Sobranju da izvade hard diskove iz bezbednosnih kamera.

Sa svim ovim usaglašenim aktivnostima, kako se navodi, optuženi su izazvali osećaj nesigurnosti, ugrožavanja i straha kod građna, a deo poslanika i novinara su stekli telesne povrede.

Inače, za nasilja u Sobranju, u martu prošle godine 16 lica su osuđena na ukupnu zatvorsku kaznu od 211 godina.