Dostupni linkovi

Za nasilje u Sobranju ukupno 211 godina zatvora


Sobranje 27. aprila 2017.
Sobranje 27. aprila 2017.

Za nasilje u parlamentu koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine, 16 od 17 optuženih su dobili kaznu zatvora od ukupno 211 godina, dok je jedan optuženi oslobođen optužbi.

Najveću kaznu od 18 godina zatvora je dobio Mitko Čavkov, koji je tada bio direktor Biroa javne bezbednosti i imao je takozvanu Zlatnu komandu u Operativnom štabu zaduženom za zastitu poslanika u Sobranju. Ostali optuženi su dobili od 7 do 15 godina zatvora. Ova 16- orica su osuđena zbog “terorističkog ugrožavanja ustavnog poretka i bezbednosti”.

Sudski proces je počeo u avgustu prosle godine protiv 33 optuženih, koji su bili izvršioci upada u parlament i napada na poslanike, ali posle donosenja Zakona o amnestiji, 15 od njih bilo je pomilovano. Među amnestiranima su i nekoliko poslanika koji su izbačeni iz opozicione VMRO DPMNE, nakon što su glasali za ustavne izmene o promeni imena drzave.

Oni su se teretili da su demonstrantima otvorili vrata zgrade parlamenta.

Javno tužilastvo je nedavno izvršiocima ovog procesa dodalo i petoro organizatora događaja od 27 aprila 2017 godine- ranijeg premijera Nikolu Gruevskog, ranijeg predsednika Sobranja Trajko Veljanoski, ranijeg ministra u vladi VMRO DPMNE Mile Janakievskog i Spiro Ristovskog, kao i funkcioner kontraobaveptajne službe Nikola Boškovski. U međuvremenu je bila raspisana međunarodna poternica za Gruevskim, koji je pobegao u Budimpešti i Boškovskim koji se nalazi u Grčkoj.

Ljudi koji su tada ušli u Sobranje, su bili deo demonstranata koji su protestovali svakodnevno dva meseca protiv, kao što su isticali, federalizacije države koja bi se izazvala ukoliko vlast preuzmu Socijaldemokratski savez i partije Albanaca.

Nasilni ulazak u parlament se dogodio nekoliko minuta nakon izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja. U neredima je povređeno nekoliko desetina ljudi, među kojima i poslanici, novinari i policajci.

XS
SM
MD
LG