Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Gruevski iskoristio VMRO za nasilje u Sobranju


Makedonska tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskovska izjavila je danas da je bivši premijer i dugogodišnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski iskoristio partiju za organizaciju nasilja u makedonskom parlamentu u aprilu 2017.

Tužilaštvo Severne Makedonije za organizovani kriminalje je juče pokrenulo istragu protiv pet osoba osumnjičenih za organizaciju nasilnog upada u parlament, među kojima su Gruevski i bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski.

Pored Veljanoskog i Gruevskog za organizaciju nasilja nad političkim protivnicima osumnjičeni su i bivši ministri u njegovim vladama i funkcioneri VMRO DPMNE Spiro Ristovski i Mile Janakieski, kao i tadašnji funkcioner Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Nikola Boškovski.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, nalazi iz predistražnog postupka ukazuju da su osumnjičeni na početku 2017. godine "pripremili i realizovali plan" s namerom da onemoguće da novoformirana parlamentarna većima SDSM i DUI mirno preuzme vlast nakon desetogodišnje vladavine VMRO DPMNE.

"Nikola Gruevski je kao predsednik VMRO DPMNE u televizijskom intervjuu pozvao građane na proteste i stavio celu partiju i njena sredstva u funkciju da bi ostvario cilj. Ta organizacija je podrazumevala i angažovanje ljudi iz opštinskih organizacija VMRO DPMNE, a koordinatori su bili Spirovski i Jankieski", rekla je šefica tužilaštva za organizovani kriminal.

Državno tužilaštvo je najavilo da će Mađarskoj uputiti zahtev za izručenje Gruevskog koji je u toj zemlji dobio politički azil, a očekuje da će i drugi begunac, Boškovski, biti izručen iz Grčke kad se završi postupak po novom severnomakedonskom zahtevu.

Istovremeno, Krivični sud u Skoplju zatražio je od parlamenta Severne Makedonije da oduzme imunitet poslaniku Trajku Veljanovskom, kako bi mogao da razmatra zahtev za određivanje pritvora, dok je kasno sinoć već odredio pritvor od 30 dana Spiri Ristovskom i Miletu Janakieskom.

XS
SM
MD
LG