Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za nasilje u makedonskom parlamentu 2017.


Sadašanji premijer Zoran Zaev bio je jedan od povređenih tokom nasilja 27. aprila 2017., arhivski snimak

Tužilaštvo Severne Makedonije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za organizovanje nasilja u parlamentu te zemlje 27. aprila 2017. godine protiv tri bivša visoka funkcionera opozicione stranke VMRO-DPMNE i tadašnjeg šefa uprave za bezbednost.

Kako je prenela televizija Telma, tužilaštvo je sudu dostavilo optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Sobranja i aktuelnog poslanika Trajka Veljanovskog, bivših ministara Mileta Janakieskog i Spire Ristovskog, i bivšeg direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnje poslove (UBK) Vladimira Atanasovskog.

Prema optužnici, njih četvorica su, posle neuspelog pokušaja VMRO-DPMNE da formira vladu sa albanskom strankom DUI, napravili plan da na silu spreče mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), DUI i još dve manje albanske partije.

"Nalazi istrage ukazuju da su optuženi na početku 2017. godine, posle neuspešnih pregovora o formiranju vlade Makedonije, sa namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost zemlje, pripremili i realizovali plan da aktima nasilja onemoguće mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj parlamentarnoj većini", navodi tužilaštvo.

Protiv tadašnjeg lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevskog i zamenika načelnika odela za prisluškivanje u UBK Nikole Boškovskog, koji su u bekstvu, postupak je "zaustavjen do njihovog pronalaženja".

U postupku koji se odnosi na nasilje u makedonskom parlamentu aprila 2017. godine, pred krivičnim sudom u Skoplju do sada je za ugrožavanje ustavnog poretka osuđeno 17 osoba, dok je 15 amnestirano u takozvanom "postupku pomirenja" kako bi neki od optuženih poslanika VMRO-DPMNE podržali ustavne promene u parlamentu, krajem prošle i početkom ove godine.

XS
SM
MD
LG