Brnabić: Srbija neće stati dok se ne otkriju ubice Ivanovića

Mural sa likom Olivera Ivanovića u Beogradu, arhivska fotografija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da je na drugu godišnjicu ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici na Kosovu, osnovna poruka da Srbija neće stati u istrazi dok se ne otkriju nalogodavci i počinioci tog zločlina, i to "stvarni, a ne oni kako bi neki voleli da naprave tu priču".

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da Beograd tu istragu vodi sam, bez ikakve podrške Prištine i međunarodnih činilaca na Kosovu.

Kako je rekla, srpske vlasti imaju "određena saznanja" koja ona ne može da saopšti da ne bi ugrozila ljude i istragu.

"Mi vodimo istragu sa vezanom levom i desnom rukom od strane Prištine i međunarodne zajednice", rekla je Brnabić.

Navela je da optuženi za ubistvo Ivanovića ne mogu očekivati pravilno suđenje na Kosovu i istakla da je optužnica "farsa" i da su "dokazi, ako se tako mogu nazvati, kontradiktorni".

"Srbiji i Srbima, ma gde živeli, su potrebni mir, stabilnost, bezbednosti i Srbija će znati kako da sačuva mir i obezbedni sigurnost Srbima ma gde oni živeli", poručila je Brnabić, koja je prisustvovalo pomenu za Ivanovića, u Hramu Svetog Sava, na Vračaru.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je zbog ubistva Ivanovića početkom decembra 2019. godine pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo optužnicu protiv šest lica, od kojih se dvojica nalaze u bekstvu.

Prvo ročište, koje je trebalo da bude održano 30. decembra 2019. godine, je odloženo zbog nepotpunog prevoda optužnice na srpski jezik.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mesto ubistva Olivera Ivanovića