Pompeo se zahvalio BiH što je prihvatila svoje državljane iz Sirije

Mike Pompeo

Državni sekretar Sjedinjenih Država Mike Pompeo zahvalio se Bosni i Hercegovini na vraćanju 25 osoba iz Sirije, sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

"Zahvaljujemo Bosni i Herzegovini na vraćanju iz Sirije 25 osoba, stranih terorističkih boraca i članova porodica", napisao je Pompeo na Twitteru.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države ohrabruju i druge zemlje da slijede ovaj primjer te da vraćaju svoje državljane sa stranih ratišta, a zatim ih adekvatno sankcionišu, te zatim deradikalizuju i integrišu u društvo.

Sud Bosne i Hercegovine je za na osnovu međunarodnih potjernica deportirane bh. državljane iz Sirije, nakon ročišta održanog odmah po deportaciji, odredio mjere pritvora.

U BiH su na temelju INTERPOL-ove crvene potjernice 19. decembra iz Sirije deportovani: Milarem Berbić, Emir Ališić, Jasmin Keserović, Senad Kasupović i Hamza Labidi.

Nekoliko sati po prihvatu, Sudu BiH održao je pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora, i to za sve – zbog opasnosti od bjekstva.

Vaš browser nepodržava HTML5

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo

Američka vlada je početkom godine predložila plan po kome bi svi stranci koji su se borili u redovima militantnih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada "Islamske države", trebalo da budu vraćeni u matične države.

Kosovo je takođe pristalo na ovakvu saradnju pa je u tu državu ranije vraćena grupa od 34 žene i 72 djece koji su takođe boravili u Siriji.