Brnabić: Vučić prihvatio moju molbu za pomeranje izbora

Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je da je "lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se maksimalno pomeri datum održavanja izbora, ali u skladu sa zakonom i Ustavom". Brnabić je dodala da je predsednik bio "protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu".

Ocenila je da je "generalno za građane bolje da redovne izbore održimo što pre, ali smo hteli da izađemo u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca".

"Mogu da pretpostavim da će dodatno vreme omogućiti delu opozicije koji je to tražio, da se dodatno razmahnu i građanima objasne svoje briljantne ideje od upada u RTS, do kucanja na vrata Skupštine", navela je premijerka.

Premijerka je ocenila da su izborni uslovi koji danas postoje u Srbiji i oni koji su postojali do 2012. godine, "kao nebo i zemlja".

Vaš browser nepodržava HTML5

Opozicioni Savez za Srbiju blokirao RTS


Povodom zaključka međustranačkog dijaloga o odlaganju izbora najavljenih za proleće, ali uz poštovanje rokova određenih Ustavom i zakonima, Brnabić je novinarima u Vladi Srbije kazala da izborni uslovi 2012. godine nisu bili fer i ocenila da su današnja medijska scena i birački spisak "neuporedivi sa periodom pre 2012. godine".

Ona je navela da je od 17 preporuka iz međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, više od 70 odsto već "potpuno ispunjeno", uključujući izmene kako je rekla, četiri važna zakona.