Domoroci se okupljaju kako bi zaštitili šume Latinske Amerike

Krčenje šume, Amazon

Domoroci srednjoameričkih zemalja udružuju se na očuvanju pet velikih šuma kao dijela regionalnog akcijskog plana o klimi koji je predstavljen na američkim klimatskim pregovorima u Madridu ovog tjedna, priopćeno je, prenosi Reuters.

Koalicija vlada, starosjedioci, skupine zelenih i drugi objavila je plan za zaštitu deset milijuna hektara šuma i degradiranog zemljišta unutar tih šuma, područja veličine poput Gvatemale, do 2030. godine.

Tri šume su u posljednjih 15 godina smanjene za gotovo jednu četvrtinu, a ilegalni uzgoj stoke odgovoran je za više od 90 posto krčenja šuma.

Jeremy Radachowsky, regionalni direktor Društva za zaštitu divljine i partner u projektu, rekao je da će financiranje biti iz više izvora, uključujući zemlje Srednje Amerike, vlade donatora i namjenski fond koji će se formirati za šume i prašume.

Pet šuma, koje se protežu od Meksika do Kolumbije, ključne su za suzbijanje klimatskih promjena jer izoliraju emisiju ugljičnog dioksida izgaranjem fosilnih goriva koja bi inače zagrijala Zemlju.

"Gotovo 50 posto ugljika u Srednjoj Americi uskladišteno je u tih pet velikih šuma", rekao je Carlos Manuel Rodriguez, ministar okoliša Kostarike, dodavši kako se nada da krčenje neće šume fragmentirati.

Šume također pružaju stanište za divlje životinje poput jaguara i makao papagaja, rekao je savez. Cilj inicijative je osigurati prestanak izumiranja ijedne vrste.

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?

Vaš browser nepodržava HTML5

Zašto ekocid mora biti prepoznat kao međunarodni zločin?